Hopp til innhold

Kamp om å være best i elbilklassen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

LillehammerIkke nok med at de kan ta æren for «the best Olympics ever», Birkerenn og Birkeritt og alt mulig rart innenfor sport og spenning, nå vil de gjerne vise at de også er best på elbil.

For noen dager siden ble vi oppringt av Kjersti Morset fra Lillehammer kommune, som noe snurt ville påpeke at Bergen, som tidligere i vinter hadde fått så stor oppmerksomhet rundt sitt kjøp av Nissan LEAF, slett ikke var noe særfenomen. Eller at Vestlandets hovedstad på noen måte kunne ta på seg ledertrøya i klassen «best på elbil». Nei, den pallplassen skal det bli kamp om, dersom det er opp til Lillehammer.

Videre det at undertegnede påpeker at Oslo kommune og kommuner i Akershus faktisk også har promotert elbiler meget sterkt, ble møtt med et foraktelig fnys. Lillehammer mener alvor, og da skal det komme til sverdslag om elbiltronen i Kommune-Norge. Intet er bedre tenker vi, enn om vi kan få til kamp mellom kommunene i Norge om hvem som er best på elbil.

PIVCO CityBeeLillehammer med sine stolte tradisjoner innen sport og spenning, tok allerede under OL i 1994 skrittet ut i elbilismen. De ti første PIVCO CityBee, en forløper til det som seinere ble Think, ble brukt under hele OL. Birkebeinerlauget, en av sponsororganisasjonene til OL, fortsatte med bedriftsutvikling og var faktisk en initiativtaker til at Norsk Elbilforening ble stiftet. Så på Lillehammer er det tonnevis med elbilhistorie lagt som en grunnstein før de 17 år seinere kan ønske 8 Mitsubishi i-MiEV velkommen til byen.

Målstyring er tidens melodi, så også for Lillehammer kommune. Kommunen har hatt en klar målsetting om å «lage en plan for gradvis utskiftning til miljøvennlige biler for bruk i hjemmetjenesten», som det heter i kommunevedtaket.

Som sagt, så faktisk gjort, og det ble anskaffet 13 hybridbiler og 8 elbiler. Disse bilene har nå redusert utlippet av CO2 med 44% i en total bilpark på 40 biler. Noe som er langt bedre enn det nasjonale målet for utslippsreduksjon av klimagasser.

Stolte som bare Lillehamringer kan være, sier de ubeskjedent at dette trolig er hva som plasser dem på toppen av pallen i den uoffisielle konkurransen om å være beste elbilkommune. Hvilken kommune tør å utfordre staute birkebeinere på dette, mon tro?

Lillehammer i-MiEVVi spurte Lillehammer om dette var starten på en langsiktig plan for innføring av enda flere elbiler, og ble møtt med et rungende: – Ja,vi skal videre med elbilsatsingen.

Kjersti Morset forklarte oss at vinteren 2011 ble brukt til grundig testing i Lillehammers barske vinterklima. Det ble klart at elbilene kan fungere godt på Lillehammer, som har sine bratte bakker og isete vinterveier. Med ladeplasser bak kommunehuset, på Stortorget, ved Eidsiva energi samt på Strandtorget, der det også er en hurtiglader på gang, dekker man dagens ladebehov. – Utbygging av flere ladepunkt er i støpeskjeen, sier Kjersti videre.

Lillehammer har ikke tenkt til å hvile på sine laurbær, men fortsette å være foroverlent i elbilismen. Hvem blir neste kommune til å ta kontakt for å hevde at de er best på elbil? Vi er klar med blanke ark og fargestifter til. Klare til å tegne hele kommunekartet med elbilfarger.

PS Nysgjerrig på starten på Thinkeventyret i 1994? Med litt flaks finner du bilder og video her av CityBee som kjører på Lillehammer vinter som sommer. Du må bare klikke deg fram til rett side.