Hopp til innhold

Kjøpsveiledning for elbil oppdatert

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

BMW i3Nye modeller har kommet inn – BMW i3 og Focus Electric, samt at vi har mer utfyllende info om Model S. Du finner siste nytt om batterigarantier, forventa kjørelengde og hvilken elbil som koster deg færrest kroner pr mil rekkevidde.

To modeller er tatt ut av elbilmatrisen. Varebilen Ford Transit Connect Electric og den lille, italienske Tazzari Zero. Vi oppfatter ikke at disse er til salgs lenger. Vi mangler VW e-up! hvor vi venter på informasjon fra importøren.

Kjøpsveiledning er en av våre aller mest leste sider. Der gir vi tips og gode råd på veien til å bli elbilist. Den tilhørende elbilmatrisen, hvor du finner opplysninger importørene ikke putter i de glansede brosjyrene, lastes ned et femsifra antall ganger i året. Vi tror denne informasjonen bidrar til at flere blir lykkelige elbilister. Det gjelder å avstemme behov og forventninger.

BMW i3BMW i3
Modellen i3 er på full vei inn på det norske markedet. Utlevering til kunder skal starte i november.
Europeisk kjøresyklustest viser at rekkevidden er 190 km, men BMW Norge forventer at den vil variere mellom 130 til 160 km. Vi er spente på om den virkelig klarer, selv med fornuftig kjøring, hele 130 km på kalde vinterdager.
Garantitida er åtte år, men når du 100.000 km før den tid, er garantien løpt ut. BMW gir også en minste garanterte kapasitet på batteriene. Hvis de slutter å yte minst 70 prosent av opprinnelig kapasitet, skal du kunne få bytte batteriene på garantien. Det er strålende at BMW allerede fra introduksjonen er krystallklare på hva du kan forvente av garantien. For kjøretøyet gir BMW en Norgesgaranti på 5 år / 200.000 km.

Ford Focus ElectricFord Focus Electric
Salget er i gang, og vi ser at Ford annonser flittig for sin elektriske Focus-variant.
Europeisk kjøresyklustest viser at rekkevidden er 160 km, men Ford forventer at den vil variere mellom 80 til 160 km. Forsåvidt ganske pessimistisk for minimumsnivået. Batteriene har væskeavkjøling / oppvarming som kan stabilisere kjørelengden bedre i Norge.
Ford kan ikke gi en minste garanterte restkapasitet på batteriene.

Tesla Model S
I våres var det stor manko på informasjon, nå er det bedre. Skulle bare mangle siden elbilene triller ut i store mengder. I første del av september var det Norges mest registrerte modell med 322 biler, godt foran bestselgeren VW Golf.
Tesla Model STesla har gitt oss tall for forventa rekkevidde, med en egen forventning hos dem at dette i alle fall ikke er for optimistisk. De vil heller overraske positivt, forsto vi det som. Vel, den første vinteren med Model S vil gjøre oss langt klokere.
Tesla er svært generøse med garantitid. Hele åtte år og ubegrenset kjørelengde. Det betyr at de ivrigste fint skal kunne kjøre 3-400.000 km og beholde garantien. Det er unikt i elbilverden. Men Tesla vil ikke oppgi en minste garanterte restkapasitet. Noe som uthuler verdien av garantien. Dette er en bil du vil ha for å kjøre langt. Hvis rekkevidden halveres på grunn av slitasje, uten at dette fra Teslas side er å anse som en feil, vil det si at bruksverdien er betydelig forringa. Egentlig forventer vi at Tesla til slutt vil komme med en garantert kapasitet. Nissan brukte over halvannet år for å komme fram til dette, takket være press i USA og i Norge. Vi håper Tesla-eierne er med på å bidra til at Tesla Motors blir tydelige på dette området. Langt raskere. Det er i forbrukernes interesse.

RekkeviddetabellRekkevidde
Nederst er en graf som viser hva som leverandørene forventer er minimums (grønn søyle) og maksimums (tillegget i oransje) kjørelengde for de ulike bilmodellene i elbilmatrisen. And the winner is…. Ingen overraskes av at det er Tesla.

Vi har også lagd en tabell hvor vi ser hva som er kostnaden pr mil rekkevidde. Det vil si vi deler kjøpsprisen på forventa minimums og maksimums rekkevidde (for Renaults biler med batterileie har vi lagt inn fem års leietid). Resultatet må tas med en klype salt, det påvirkes sterkt av hvor realistiske leverandørenes rekkeviddeanslag er.

Kanskje litt mer sensasjonelt, igjen vinner Tesla Model S. Men det er på minimums rekkevidden som vi har sortert tabellen etter. I kolonnen ved siden av er prisen også pr mil maksimum rekkevidde. Langt jevnere, og det er Nissan LEAF som da framstår mest økonomisk hvis vi skal tro at LEAFens maksimums kjørelengde er oppnåelig.

For den totale driftsøkonomien, hvilken elbil som virkelig er billigst for deg, er det selvsagt mange andre forhold som også spiller inn.

Les mer om tips og råd ved å gå til kjøpsveiledningen.
Elbilers rekkevidde