Hopp til innhold

Kjør elbil til Geiranger i sommer

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helga 28. – 30. august arrangerer vi elbilfestival i Geiranger. Her finner du foreslåtte reiseruter og ladestopp for nesten hele landet. Tar du utfordringen?

Da vi arrangerte «Rally Trollstigen» i fjor, medførte det at rundt 100 nye ladepunkt ble registrert i Møre og Romsdal, og påfølgende etablering av hurtiglader med multistandard i bl.a. Åndalsnes og Valldal. Noe som nå bidrar til å gjøre det enklere å komme seg til Geiranger med alle slags elbiler.

Verdensarvområdet Geiranger

Poenget med å ha elbilfestival i verdensarvområdet Geiranger er nettopp å vise at vi kan ferdes utslippsfritt i vakker natur i Norge med bil. Kan du reise med en vanlig elbil til Geiranger, viser du at det er grunnlag for å tenke infrastruktur over hele landet, ikke bare i urbane strøk. Men også at det er et tydelig behov for videre utbygging.

Elbilforeningens mål er at det skal være like enkelt å fylle strøm som bensin.

Utfordrende men fullt mulig

Turen vil kunne gjennomføres av de aller fleste. Samtidig er dette helt klart en utfordring! Vår påstand er likevel at så sant du ikke bor i Nord-Norge, så er det i stor grad innenfor hva som er mulig med en helt vanlig elbil via eksisterende hurtigladenettverk. Dette er på ingen måte tenkt som en «Tesla-festival».

Vi håper du vil finne veien til elbilfestivalen i Geiranger med din elbil i år!

Meld deg på snarest mulig. Begrenset antall plasser.

Her følger et forslag til «laderuter» (Kan benyttes av alle elbiler som har hurtigladefunksjon.)

Fra Kristiansand og Oslo

Merk at det er mange flere muligheter langs denne veistrekningen for hurtiglading av elbil, enn hva vi nevner her.

Største utfordring blir strekningen Bismo (Skjåk) til Geiranger, på 80 km med mye stigning opp til Grotli. Men dette skal likevel gå med de aller fleste elbiler, med fornuftig kjøring i sommermåneden august på 80 prosent lading. På denne strekningen er det omtrent midtveis (Lom) planlagt en hurtiglader ferdigstilt i juni, men vi tar kun utgangspunkt i hva som vi vet med sikkerhet finnes allerede i dag.

Total kjørelengde: Fra Oslo, ca. 450 km.

Estimert kjøretid: Fra Oslo, I overkant av 6 timer

Estimert ladetid totalt: 2,5 timer (5 ladestopp)

Avstikker fra hovedrute og tilkobling totalt: ca. 1 time

Idealtid for turen, fra Oslo: Ca. 10 timer

Hvis du tar høyde for 2-3 timer totalt for uforutsett, venting på evt. opptatt lader, lokal «orientering» o.l. vil hele turen totalt sett likevel kunne forventes å være unnagjort på 11-12 timer

Fra Trøndelag

Fra lenger nord enn Namsos ser er det dessverre fortsatt mangelfull hurtigladeinfrastruktur. Ta en titt på vårt hurtigladekart for oppdatert informasjon om eksisterende og planlagte hurtigladestasjoner.

Fra Kristiansand/Stavanger/Bergen

Fra andre steder

Se gjerne nærmere på vårt hurtigladekart, og bruk filteret, slik at du kun velger kontakt som er aktuelt for din bil, for å selv planlegge optimal rute fra der du bor. Grønne piler indikerer eksisterende hurtigladere, og hvit pil indikerer kommende/planlagte hurtigladere.

Hvis du er lokalkjent i et område, og har forslag til bedre eller alternative ruter: Beskriv de gjerne i kommentarfeltet under!

Husk at strømforbruket pr. km. blir lavere ved redukjson av hastighet, og for god rekkevidde er riktig lufttrukk i dekkene viktig. (Litt over fabrikantens anbefaling hjelper litt ekstra, pass på at det er likt trykk på hver side av akselen). Vi anbefaler å prøve ut en hurtiglader i nærheten av der du bor før du drar på langtur, hvis du ikke tidligere har prøvd hurtiglader.

Husk også å aktivere Elbilforeningens ladebrikke og evt. ønskede tilleggsavtaler før turen for tilgang og betaling hos samarbeidende operatører.

Tar du utfordringen?