Hopp til innhold

Kjøreregler for hurtiglading

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kø på hurtigladestasjonene begynner å bli et fenomen. Slik hjelper du deg selv og andre til raskere hurtiglading.

Utbyggingen av hurtigladestasjoner følger ikke den raske økningen i salget av elbiler. Det blir stadig flere elbilister som må dele på tilgjengelige hurtigladere. Det går også tregere å hurtiglade nå som vinteren kommer. Ladetiden kan mer enn dobles om det er veldig kaldt.

Kjøreregler

Vi har satt opp noen kjøreregler for hvordan du bør bruke hurtigladerne slik at flest mulig elbilister får rask tilgang.

  1. Les bruksanvisning
  2. Ikke hurtiglad til mer enn 80-90 %
  3. Bare hurtiglad ved behov
  4. Ikke forlat elbilen på en hurtiglader uten å legge igjen mobilnummer
  5. Aldri avslutt andres lading
  6. Meld fra om feil
  7. Prøv ut hurtiglading før du drar på langtur

Treg hurtiglading

Når batteriet begynner å bli fullt, går ladingen mye saktere. Det går like raskt å lade de siste prosentene på en normalladestasjon. Hvis noen venter i kø bak deg, oppfordrer vi til å flytte over på en normallader om dette er tilgjengelig. Hvis du ikke har behov for å fylle batteriet helt opp, koster det lite å fylle opp resten når du kommer hjem.

Elbilforeningen jobber for at operatørene skal ha flere ladepunkt på hver hurtigladestasjon – for mest mulig fleksibilitet. Normallading kan også fungere som nødstrøm om hurtigladeren ikke virker. Da kommer du deg i hvert fall videre selv om du blir forsinket.

Hvis alle står 30 minutter på hurtigladeren skal det ikke mange elbilene til før det blir lang kø. Ved kø er det viktig å ikke bruke hurtigladerne mer enn nødvendig.

Flytt elbilen

Elbilen må flyttes så snart du har dekket ditt ladebehov. Hvis du forlater elbilen må du legge igjen mobilnummer slik at andre elbilister kan få tak i deg.

Du vet aldri om andre har behov for å lade opp til 100 % for å komme seg dit de skal. Ta heller en vennlig prat med vedkommende om at det ikke er greit å okkupere hurtigladere unødvendig.

Meld fra om feil

Ikke vær redd for å gi beskjed om hurtigladere som ikke fungerer. Dette kan hjelpe de som kommer etter deg. Operatørene får som regel automatisk beskjed ved feil, men mekaniske feil på for eksempel ladekontakt kan være verre å oppdage. Er feilen langvarig setter vi også pris på at du gir beskjed i kommentarfeltet på hurtigladekartet. Her kan du også finne driftstatus for de fleste hurtigladerne i hele landet.

Start hurtigladingen med forhåndsbestilt ladekort, sms, mobilapp eller bankkort avhengig av ladeoperatør. Følg deretter instruksjonene på skjerm eller bruksanvisning på skilt. Neste år lanserer vi en felles ladebrikke som du kan bruke hos alle operatørene som blir med på samarbeidet.

Det kan være en utfordring å hurtiglade første gang. Det er forskjellige kontakter, ulike betalingsløsninger og andre nye ting man må sette seg inn i. Les bruksanvisninger og prøv ut en hurtiglader i nærheten før du drar på langtur.

Enig i disse kjørereglene? Noe som vi har glemt? Bruk kommentarfeltet under video.