Hopp til innhold

Klimaforliket: – Halv seier for elbilistene

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snorre Sletvold– Klimaforliket er en halv seier for elbilistene, sier leder i Norsk Elbilforening, Snorre Sletvold.

Klimaforliket som ble inngått på Stortinget i dag, garanterer for dagens avgiftsfordeler ved kjøp og bruk av nullutslippsbiler ut 2017 eller til antallet biler når 50.000. Norsk Elbilforening ønsket i utgangspunktet at klimaforliket skulle videreføre omfanget av elbilfordelene fram til 2020 eller til 100.000 biler ble solgt.

 

– Det er ikke noen grunn til å sprette sjampanjen, men vi har fått en halv seier. Vi er fornøyd med å få lengre forutsigbarhet enn 2015 som vi hadde før klimaforliket, sier leder i Norsk Elbilforening, Snorre Sletvold. – Nå kan alle som står i bilbutikken, velge elbil uten å være usikker på om fordelene plutselig forsvinner, sier han.

Elbilforeningen mener at man må opp i 100.000 rene elbiler (4 prosent av bilparken) for å få et bærekraftig marked for elbiler i Norge. Norge er verdens elbilland og Oslo verdens elbilhovedstad. En forsterkning av den norske suksessen vil inspirere større markeder til å følge etter, slik at elbilen kan bli en global suksess. Norge har et ansvar for å bidra til å redusere de globale utslippene av klimagasser.

Snorre Sletvold– Å satse på elbil er god miljø- og klimapolitikk. Elbilsatsingen er et klimatiltak som allerede fungerer. Elbilene er nullutslippskjøretøy som bidrar til byer uten støy og eksos, sier Snorre Sletvold.

Norsk Elbilforening representerer over halvparten av landets elbilister. I dag er det 6.900 elbiler i Norge. Salget av elbiler utgjør i dag rundt 2 prosent av nybilsalget.

I forbindelse med Stortingets behandling av klimameldingen vil elbiler dominere gatene rundt Stortinget mandag 11. juni kl. 09.30. Samtidig vil lederen i Norsk Elbilforening, Snorre Sletvold gi elbilistenes innspill om klimaforliket til stortingsrepresentantene på Løvebakken.