Klønete LEAF-skriv
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nissan har tatt selvkritikk for informasjonen om elbilen LEAF i skrivet som de har bedt kunder akseptere.
– Det var klønete oversatt og burde aldri vært sendt ut. Det er litt synd, men noe vi skal rette opp nå, sier Marina Maneas Bakkum, informasjon i Nissan Norge, til Teknisk Ukeblad.
Det var en hissig debatt på Norsk Elbilforenings diskusjonsforum som har utløst beklagelsen. Bakkum avkrefter også bekymringene om å bruke ladekabelen som følger med Nissan LEAF:
– Når det gjelder lading, ønsker vi å informere kundene om at for deres bekvemmelighet, anbefaler vi hjemmeladeren. Men det er helt greit og optimalt å bruke den medfølgende ladekabelen.
Elbilforeningen vil poengtere at «hjemmeladeren» det henvises til, er et dedikert strømuttak, eller la oss kalle det et ladepunkt, som samarbeidspartneren Proxll setter opp. Det tillater da høyere ladefart enn de 10A som den av sikkerhetshensyn reduseres til ved bruk av en vanlig stikkontakt. Kostnaden for ladepunktet er ca 16.500 kr.
Bakkum sier videre at det Nissan har forsøkt å formidle, er at de ikke kan ta ansvar for hver enkelt LEAF-eiers elektriske nett hjemme. Dette er Elbilforeningen helt enige i. I en artikkel på elbil.no om elbilsikkerhet har Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap poengtert dette. Vi siterer sjefsingeniør Ørjan Steen, som på spørsmålet vårt om hvor vi bør lade elbilene våre, svarer:
– Stort sett hjemme hvis du ikke trenger hurtiglading. Du må bare passe på at stikkontakt og ladeplugg er dimensjonert for den mengden strøm som brukes. Vi har denne vinteren sett problemer for enkelte biler der strøm brukes både til å lade batteriene og varme opp kupéen. Da er belastningen helt opp mot maks for hva sikringen er merket for, og kan være mer enn hva utstyr, ledning og kontaktpunkter er dimensjonert for. Våre vanlige stikkontakter i vegg er ikke lagd for så høye kontinuerlige belastninger, selv om trekket er lavere enn hva sikringen er merket for.
På spørsmål fra oss om hvilke gode råd han har til alle elbilister, synes vi det er verdt å lytte på følgende fra DSB:
– Særlig hjemme bør du være oppmerksom på stikkontakten, støpslet du dytter inn der, ladeledningen og pluggen i bilen. Unngå fuktighet og smuss i koblingspunkt og sørg for at støpsel sitter godt i stikkontakten (fjærer i dårlige stikkontakter blir slappe). Kjenner du unormal varmgang på kontaktene eller ledningen, er dette det beste varslet på at noe er galt og utstyr må skiftes.
Vanskeligere virker det ikke å være for DSB (som inkluderer det gamle el-tilsynet).
Nissan kan foreløpig ikke avklare de konkrete garantivilkårene. Saken er nå til drøftelse internasjonalt. Til elbil.no sier Marina Maneas Bakkum fra Nissan:
– Vi jobber nå med saken internt – også på europeisk nivå. Fordi Nissan ser på Norge som et veldig viktig marked. Og vi forventer å komme med et oppklarende skriv så raskt som overhodet mulig.
Elbilforeningen venter spent på å se ny versjon av informasjonsbrevet hvor det forhåpentligvis vil framkomme tydeligere hva batterigarantien omfatter. Noe som bør strekke seg utover forbrukerkjøpslovens reklamasjonsrett – ellers er det ikke garanti – og noe som bør være i henhold til forventningene Nissan har skapt om batterienes levetid.