Knuser myten om at elbil erstatter buss
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare 10 prosent har byttet ut kollektivtransport med elbil. Samtidig har hele 93 prosent erstattet daglig bruk av vanlig bil enten fullstendig eller i stor grad.
Elbilen brukes i størst grad til handleturer, fritidsaktiviteter og jobbpendling, men det er også en sterkt økende andel som bruker elbil på ferie – som i stor grad kan tilskrives introduksjonen av Tesla Model S.
Dette kommer fram i Norsk Elbilforenings siste spørreundersøkelse, gjennomført i juni. 3.405 medlemmer har avgitt svar i undersøkelsen, og sørget for et svært representativt datagrunnlag.
– En økende andel svarer at elbilen har erstattet fossilbil fullstendig (se tabell under). Det blir tydelig når vi sammenligner med fjorårets medlemsundersøkelse. Dette viser at elbilen i all hovedsak dekker det behovet folk har. Vi er med dette på vei i en veldig riktig retning takket være god norsk elbilpolitikk og framtidsrettede forbrukere, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening.
I år svarer nemlig 48 prosent at elbilen har erstattet daglig bruk av vanlig bil fullstendig, mens tallet i fjor var 34. Andelen som svarer «i stor grad» har samtidig gått ned fra 56 prosent til 45.
Ingen kollektivrival
En seiglivet myte i sentrale strøk er at elbilen erstatter bruk av kollektive transportmidler.
Svarene i medlemsundersøkelsen slår hull på den myten: På spørsmålet «hvordan kom du deg til jobb før du kjøpte elbil» svarer kun 10 prosent at de benyttet seg av kollektivtransport. Det er ikke et veldig høyt tall med tanke på at det alltid vil være noen som kjøper bil for første gang på grunn av en endret livssituasjon eller nye behov.
– Nesten 8 av 10 svarer derimot at de brukte vanlig bil tidligere, og da utgjør elbilen en meget viktig forskjell. Vi synes det er viktig å påpeke at elbilen i svært liten grad er en trussel for kollektivtrafikken, samtidig som vi vil oppfordre elbilister som har mulighet til det om å benytte seg av buss, tog eller bane for å komme seg til og fra jobb, sier Bu.
Dersom man bor svært nær jobben, er det ofte enda mer praktisk å benytte seg av sykkel – eller elsykkel – dersom vær og føre tilsier det. Elbilforeningen er samarbeidspartner i prosjektet jobbsykkelen.no, som jobber for nettopp dette formålet.
Slik bruker vi elbilen
Med stadig bedre utbygd nettverk for raskere lading, tas elbilen i bruk til stadig flere gjøremål over lengre distanser. Turen til hytta er ikke lenger nødvendigvis utenfor rekkevidde.
– Men det er likevel tydelig at elbilen først og fremst benyttes i lokalområdet, og dekker de fleste daglige behov. Mer enn 3.000 svarer at elbilen brukes til handleturer, mens fritidsaktiviteter og jobbpendling er de to neste kategoriene, sier Bu.
Hun synes også det er interessant at bruken av elbil i arbeidssammenheng er sterkt økende.
– Dette henger tett sammen med svarene i andre deler av undersøkelsen. Når 93 prosent svarer at elbilen i fullstendig eller stor grad erstatter vanlig bil, betyr det at mange har kommet til et punkt der annen bil ikke trengs, sier Bu.
Om undersøkelsen «Elbilisten 2014»
- Elbilforeningen gjennomfører hvert år en spørreundersøkelse blant Norges elbilister og spør om hvem de er, hvordan de bruker elbilen og hva de synes om norsk elbilpolitikk.
- Hele 3.405 personer deltok i årets spørreundersøkelse de to første ukene i juni 2014.
- Respondentene tilsvarer 12 prosent av alle totalt 28.827 norske elbilister da undersøkelsen ble foretatt.
Les også
Positive, men ofte uvitende nordmenn (2014)
Kan tenke seg å betale for offentlig lading (2014)
To elbilgoder er helt avgjørende (2014)
Derfor velger nordmenn elbil (2014)
En gang elbilist, alltid elbilist (2014)
Sjekk resultatene fra tidligere års spørreundersøkelser her:
Elbilister er ikke som andre bilister (2013)
Så mye er vi villige til å betale for hurtiglading (2013)
Elbil erstatter fossilbiler (2012)