Hopp til innhold

Knuste Fossil-Mustang på energiforbruk

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meløy-mannen Jim Roger Johansen (33) lot seg inspirere av forsøket på å kjøre en Ford Mustang fra Polarsirkelen til Oslo på en bensintank. Dermed dro han etter i sin Tesla.

– Fossilbilene er blitt bedre med årene, men de kaster bort for mye energi. Målet mitt med turen var å illustrere hvor mye mindre energi en elbil faktisk kan bruke, sier Johansen. Han sier turen, som nådde sitt mål etter 1.250 kilometer, var en ren impulsavgjørelse. Historien har også fått oppmerksomhet i Teknisk Ukeblad, der den ene av Mustang-sjåførene, Knut Wilthil, også deler ut litt skryt til Johansen i kommentarfeltet under artikkelen. – Jeg leste om Mustang-forsøket i Aftenposten, og stilte spørsmål på Facebook om jeg skulle prøve å kjøre samme tur med min Model S 70D, sier Johansen, som er meget interessert i (el)bil – og Tesla i særdeleshet. Håndverkeren har ikke fast adresse, kun et lite krypinn i hjemkommunen som ikke koster stort. Ellers prøver han å ha så lite utgifter som mulig. – Jeg solgte faktisk leiligheten min i Bodø for å finansiere den første Teslaen i fjor. Jeg bare måtte ha den bilen. Den åpnet muligheter til å bli mer fri. Ikke minst er det fint at du kan ha på varme i bilen om natta når du skal sove. Men jeg har også telt med i bilen. Jeg liker å være på tur, og å ta bilder, sier Johansen, som har planer om å kjøre innom alle Tesla-superladere i Europa.

Den lange turen

Etter at han hadde bestemt seg for å ta turen, gikk det slag i slag. – Jeg så litt mørkt på det i begynnelsen, for jeg sov bare fem timer – på Storjord – natt til torsdag, før jeg kjørte til Polarsirkelsenteret. Det gikk en del strøm opp på Saltfjellet, så jeg måtte stå fem timer der, med 10A-lading (bildet), før jeg kunne kjøre klokken 16.50, sier Johansen. Planen var å kjøre stille og rolig i følge med Mustangen, men den tanken ble det ikke noe av. Mustang-sjåførene la nemlig i vei onsdag ettermiddag. Noe særlig søvn ble det ikke tid til underveis, og Johansen beklager at impulsturen foregikk uten co-driver. – Selv om det gikk greit å kjøre alene, er det ikke å anbefale. Neste gang tar jeg med en kompis, sier Johansen, som ikke så for seg at Mustangen skulle gå såpass langt – helt til Kragerø (1.249,3 kilometer). Resultatet ble altså verdensrekord. – Jeg hadde jo planer om å sove litt under ladeøktene på turen, men det ble jo så korte pauser. Og jeg måtte få i meg mat. Innen jeg var ferdig med spising var bilen klar, sier Johansen, som en illustrasjon på hvor effektivt lading på langtur faktisk er.

Kunne spart inn mye tid

Fredag klokken 12.30 hadde han tilbakelagt 1.251,2 kilometer. Turen hadde tatt i underkant av 20 timer, mens Mustangen brukte rundt 22 timer. – I ettertid ser jeg at jeg kunne kjørt noe hardere, for eksempel med et snitt på 165 Wh/km, og kommet mye tidligere fram. Jeg prøvde å finne en mellomting mellom økokjøring og mer effektiv kjøring, og holdt meg typisk fem kilometer under fartsgrensen, sier Johansen, som ikke hadde kartlagt strekningen spesielt på forhånd. – Mustang-testerne (bildet) tok den jo helt ut, med å planlegge veikryss og ta toalettbesøk i nedoverbakker. Jeg bare kjørte som vanlig, riktignok uten AC, sier Johansen, som kjørte sin 70D på piggfrie Pirelli Sottozero-vinterdekk (19-tommere). Han forteller at han har lært svært mye i løpet av året som elbilist. I starten ladet han til 90 prosent på hver superlader, fordi han ikke hadde erfaringen. – Da tok det selvsagt mye mer tid. I dag holder det med 40 prosent noen ganger, men det er selvsagt avhengig av vær og føre. Noen ganger skal man også ta en avstikker, for eksempel på ferie, og da er det greit å ha litt ekstra. Men skal man bare komme seg raskt og effektivt fram, stopper man gjerne bare i 10 minutter. Slik ble det på denne turen, sier Johansen.

Energi tilsvarende 19 liter bensin

Mustangen endte med forbruk på 0,4872 liter bensin pr.mil, kvalitetssikret av lovens lange arm. Dét er et tall mange klarer å forholde seg til. Færre vet at en liter bensin inneholder 9,1 kWh energi. Altså brukte Ford-sportscoupeen i gjennomsnitt bensin tilsvarende 4,43 kWh for hver mil den kjørte. Det er ingen utfordring for en hvilken som helst elbil. Heller ikke en Tesla. Da han hadde tilbakelagt samme distanse som Mustangen, før den gikk tom, hadde Johansen et gjennomsnitt på imponerende 1,37 kWh/mil (172 kWh totalt). Han hadde med andre ord klart seg med 1/3 av energien, takket være elmotorens overlegne effektivitet. Folk flest (som ikke er elbilister) har ikke begreper om hvor mye 137 Wh/km er. Eller hvor mye energi 172 kWh er. Men det holder altså til å kjøre 125 mil i komfortabel Johansen-modus. 172 kWh er forresten samme energimengde som snaut 19 liter bensin (9,1 kWh/l). Mustangen hadde med seg 59.

Klart og tydelig bevis

– Jeg er både opptatt av miljø og bilinteressert, og ser det som en kjempebonus at bilen min er miljøvennlig. Den siste fossilbilen min var en eldre Mercedes-Benz S-Klasse med V8-motor, sier Johansen. Av alle grunner til at han valgte å kjøpe Model S, oppgir han spennende teknologi som den viktigste. Gjennom alle milene siden, har han opparbeidet solid erfaring om hvor effektiv den er. – På denne turen har jeg vist, klart og tydelig, at Teslaen bruker mindre enn 1/3 av energien en fossildrevet Mustang på sparebluss gjør, sier Johansen. Mustangens forbruk var resultatet av meget veloverveid kjøring i sakte fart (60-65 km/t). Såpass sakte gikk det faktisk at de to i Mustangen ble vinket til side av lovens lange arm – Ingen vanlige bilister ville klart noe tilsvarende som Mustang-sjåførene, og de er neppe opptatt av det heller. Men mange kan klare de samme forbrukstallene som meg, uten å planlegge turen spesielt, sier Johansen, som sov komfortabelt i bilen alle nettene (bildet over).

Utfordrer Mustang-karene til duell

Så hva tror Johansen at Mustang-sjåførene, Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink, kunne fått til med en elbil? – Jeg utfordrer dem til å kjøre Tesla i en forbruksduell mot meg. Jeg tror jeg kunne ha en god sjanse, sier Johansen, som altså har satt seg godt inn i temaet økokjøring. – En slik duell vil, som sagt, kreve at jeg har med meg en til som kjører på samme måte, legger han til. Da Johansen forlater undertegnede i Drammen klokken 02.30 natt til lørdag, med kurs nordover, har han planer om å klare hjemturen – via superladerne på Nes i Ådal, Gol, Dombås og Alvdal i sør – med et gjennomsnitt på 160 Wh/km. – Forbruket på vei sørover ble så lavt på grunn av at jeg startet med nedoverbakke fra Saltfjellet mot Mo i Rana. Men det gjelder også Mustangen. Så for å få helt reelle tall, bør man helst kjøre tur retur, fastslår Johansen.

Fortsatt imponerende forbruk

– Du kan kanskje få med at jeg blir mindre sliten på langtur med Tesla Model S, i forhold til tidligere biler. Elbil er rett og slett mer behagelig på alle måter, sier Johansen, og peker på viktige faktorer som lite motorstøy, regenerering  og ingen girkasse som skal velge rett trinn. Sent i går kveld nærmet Johansen seg hjemtraktene, og sendte siste oppdatering før han skulle legge seg i soveposen i Mo i Rana. Da hadde han tilbakelagt nesten 285 mil på turen, med et fortsatt imponerende gjennomsnittsforbruk: 149 Wh/km. blogg 20160627 johansen hessdalen 800 Totalt ble det tre overnattinger på hjemturen. – I går overnattet jeg i Hessdalen (bildet), men uten å se noen UFO. I dag kjører jeg det siste stykket langs kystriksveien til Meløy. Turen har vært så bra at jeg egentlig bare har lyst til å fortsette. Jeg kunne kjørt hele sommeren, fastslår Johansen fornøyd. Les Jim Rogers Facebook-oppdateringer fra turen her. Få dessuten med deg vår rapport om Stein Ole Strands tur fra Kløfta til Narvik i vinter – med tips om ladestrategi.