Københavnerne har trykket de nye byelbilene til sitt bryst. DriveNow, som har utplassert 400 BMW i3 i den danske hovedstaden, har nå over 25.000 kunder.
– Våre kunder har totalt kjørt over 140.000 turer siden oppstarten i september 2015. Det må betraktes som den største samlede elbiltest av «alminnelige borgere» i Europa.
Det hevdet en svært tilfreds Thomas Troels-Smith, salgs- og marketingmanager i DriveNow, på et møte i Nordisk Elbilsekretariat.
Norsk elbilforening deltar i prosjektet, som ledes av Dansk Elbilalliance og er i startfasen. Med støtte fra EU-Interreg-midler skal elektrisk mobilitet fremmes videre i Danmark, Norge og Sverige. Møtene mellom de nordiske landene går på skift.
På møtet i København viste DriveNow seg som et godt eksempel til etterfølgelse: Å plassere 400 elbiler i én storby er unikt, og selv om særlig Norge er et foregangsland innen elbiler, hadde naturligvis opplegget fra Troels-Smith stor interesse.
Flest menn, vil nå kvinnene
DriveNow tilbyr elbiler til kunder i hovedstadskommunene København, Frederiksberg og Tårnby, og det første halvåret i drift har gitt nyttig erfaring. Elbilene blir spesielt godt benyttet torsdager, fredager og lørdager, og det er som regel menn og
«amagerkanere» som sitter bak rattet.
– Vi savner kvinnene, men vi ser at de får sansen hvis de først får prøvd en tur. Derfor forsøker vi på forskjellige måter å overvinne barrieren den første turen utgjør, sier Troels-Smith.
Bransjesjef Lærke Flader i Dansk Elbil Alliance påpeker at et konsept som DriveNow er med på å fremme omstillingen til grønn transport i Danmark. Den trenger alternative innganger etter
endringen av avgiftssystemet.
– Bybilene er særdeles synlige i gatebildet. Danskene får prøvd elbilene, og når de gjør det opplever de både fantastiske kjøreegenskaper og god komfort, sier hun.
Få uhell og lite søppel
Et medlemskap hos
DriveNow koster 249 DKK. Når dette er på plass er taksten for en tur fire kroner pr. minutt. Å kjøre en tur i BMW-elbilen er dermed dyrere enn å benytte offentlig transport (eller sykle), men mer bekvemt.
Elbilene bookes via Drive-Now-appen, og man låser opp kjøretøyet ved hjelp av et kundekort,
Rejsekortet eller appen. Etter endt reise parkerer man på en lovlig, offentlig parkeringsplass.
– Til nå har vi bare hatt to større trafikkuhell, og heldigvis uten konsekvenser for de involverte. Det har vært færre skader enn forventet, og kundene passer godt på bilene.
– De er dessuten flinke til ikke å etterlate altfor mye søppel, forteller Troels-Smith, som arbeider hardt for å finne en god løsning for Drive Now-parkering ved Københavns flyplasser.
Blokkeres før de går tomme
Selskapet har også funnet en løsning for hva som skjer hvis elbilene er i ferd med å gå tomme for strøm: De blir blokkert. Deretter sørger DriveNow for at elbilen blir koblet til en
E.on-ladestasjon.
Når bilene får lav rekkevidde kan kundene oppnå en bonus på 20 minutter ved å koble til ett av byens (mer enn) 600 ladepunkter innen driftsområdet.
En av kundene, ved navn Leif, har eksempelvis stort sett kjørt gratis med BMW i3 i et halvt år.
Dette har han altså klart ved å være smart og sørge for å lade riktig.