Hopp til innhold

Kobler 100 elbiler til strømnettet i høst

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et hundretalls britiske LEAF-eiere blir først ut til å selge lagret strøm tilbake til nettet. Nøkkelen er lading av batteriene «off peak».

LONDON (elbil.no): I forrige uke skrev vi om at Nissan lanserer sin xStorage-enhet for hjemmelagring av strøm i høst. Under Nissan Futures-eventet forleden ble det også klart at Nissan tar samarbeidet med kraftgiganten ENEL et langt steg videre. Her er målet at Nissans elbiler skal bidra til å balansere kraftnett og -bruk, gjennom V2G-teknologi (nærmere beskrevet i denne saken). På godt norsk blir dette «kjøretøy til nett», og gjør at bilen knyttes til huset på en måte som aldri før er blitt gjort. Selv elbiler står parkert mye av tiden, og da kan de selvsagt også lagre strøm. Denne strømmen kjøpes helst billig – altså «off peak» i nettet. – Vi skal i første omgang koble 100 enheter til strømnettet. Dermed kan elbileierne tjene penger på å sende strøm tilbake på nettet når behovet er størst. Forbrukeren får mulighet til å velge en bærekraftig og lønnsom løsning, sa Nissan Europes styreformann Paul Willcox.

Som et kraftverk på 180 MW – i dag

Nissan tror potensialet for V2G er enormt i årene som kommer, primært for å balansere ut markeder der stadig mer kraftprodusjon blir fornybar – og variabel. Når sola ikke alltid skinner og vinden er av og på, får elbilen en ny og verdifull rolle. Det betyr også at stadig mer marginalkraft basert på kull kan fases ut. For første gang har man også kunnet droppe all bruk av kull i Storbritannia, og med flere elbiler kan dette bli en fin vane. – I dag har vi 18.000 LEAF i Storbritannia. Dagens antall kan levere like mye strøm som et kraftverk med 180 MW installert effekt. Ved hjelp av elbilene kan energien lagres effektivt, og det gir store muligheter til å spare – eller tjene – penger for eieren, sa Willcox. Som tidligere omtalt på elbil.no, ser Nissan V2G-teknologien som en ny vinkel å markedsføre elbilen fra. Bilen slutter å være bare en bil, men blir også et lagringsmedium. – V2G kan bli en svært viktig bidragsyter når det gjelder å jevne ut etterspørselen etter kraft. Den kan både lette selve kraftproduksjonen og øke bærekraften, sa Willcox.

Gratis parkering for nettbalansering

Sjefen for innovasjon og bærekraft hos partneren ENEL Europe, Ernesto Ciorra, mener mye handler om guts – og å tenke «ut av boksen». – Det er få sannheter rundt innovasjon. Men man må glemme all usikkerhet for å kunne være innovativ, sa Ciorra, før han skar inn på temaet matematikk. – Man er nødt til å forstå matte for å kunne balansere strømnettet. Det krever så mange paradigmer i utgangspunktet. Men vårt paradigme for biler er rett og slett «batterier på hjul». I ENEL vet vi egentlig ikke noe om biler, men vi ser et stort potensial i dem. Hvis batteri på hjul er en bil for oss, hva kan vi gjøre for den, spurte Ciorra, før han svarte selv: – Det vi prøver å få til, er en revolusjonerende bruk av batterier. En stor disrupsjon, der forbrukerne gjøres til viktige aktører i nettet. Vi tar dem i bruk! Vi kan bruke tusener av biler, ja, millioner av biler. Vi vil gi drivstoff til bilene deres, med fornybar energi. Og elbilene vil stabilisere nettet. Ciorra dro også eksempelet med når du skal på ferie, og parkerer elbilen på flyplassen. – Da kobler vi elbilen til nettet, og bruker den til å stabilisere nettet mens du er borte. Som belønning får du gratis parkering, sa Ciorra.

– Avgjørende samarbeid og innovasjon

Steve Holliday er tidligere toppsjef i National Grid, som er det britiske svaret på norske Statnett. Gjennom hans tid i kraftbransjen har det skjedd en revolusjon, og han er overbevist om at elbilene vil dra den videre. – For hver dag som går installerer flere og flere egen kraftproduksjon i småskala, særlig via solceller, og på kort tid har vi hatt over 60 prosent økning innen vindkraft. Det ble faktisk så mye som 10.000 MW i løpet av ett eneste år. Det er enorme omlegginger på gang; fra en verden med masse karbon til en verden med lite karbon, sa Holliday. – Ved hjelp av V2G kan strømkunder justere forbruket og bli belønnet for det. For første gang har vi faktisk betalt forbrukere for å bruke strøm, opplyste Holliday om fenomenet som inntreffer når det er høy produksjon av fornybart. Både Tyskland og Portugal har eksempelvis nylig dekket alt strømforbruk med sol og vind.  Holliday pekte videre på at teknikken fungerer, og at det nå kun handler om å implementere den. Han understreket at to ting må til for å få kommersiell suksess: – Det er samarbeid mellom sektorer som før ikke hadde noe med hverandre å gjøre – og innovasjon. Her har Nissan dratt i gang noe veldig bra, skrøt Holliday.