Hopp til innhold

Krevde elbilsvar fra politikerne i Troms

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder Niclas Ole Brannfjell og sekretær Elisabeth Bryn i Troms elbilforening etterlyser elbilhandling fra Tromsøs lokalpolitikere og Troms fylkesting. 

De fleste er nemlig positive, men til nå er det kommet få bevis på det. Derfor stilte de ti spørsmål til samtlige politiske partier. I denne artikkelen får du svarene i kortform, mens de utdypende svarene finnes i en egen artikkel. Den nystartede lokalforeningen har gått svært offensivt til verks, og undersøkelsen er utvilsomt et eksempel til etterfølgelse. Følg lokallagets aktivitet på Facebook.

– Med en svarprosent på 90 må vi si oss svært fornøyd. Vi er overrasket over at så mange har svart, og at de nærmest er enstemmig positive til å legge bedre til rette for elbiler, sier leder i Troms elbilforening, Niclas Ole Brannfjell, til itromso.no. Avisa har også et papiroppslag på saken i dag, mandag.

– Rødt, SV, MdG og Sp kommer best ut, sier sekretær i Troms elbilforening, Elisabeth Bryn, som har utarbeidet – og sammenfattet svarene i – undersøkelsen. Poengene i oversikten (under) baserer seg på antall positive svar.

– Det er overveiende positive svar. Dessverre står ikke resultatene til nå i forhold til de avgitte svarene, men vi har håp for framtida, fastslår Brannfjell og Bryn.

Kommunepartiene signaliserer blant annet at de er for å iverksette lokale tiltak som reduserer klimagassutslipp og å opprette fordeler for elbiler som et virkemiddel for å forbedre luftkvaliteten.

– Blant kommunepartiene er Tromsø Frp minst frampå. På den andre siden stiller Troms Frp seg mer positive, sier Brannfjell.

Disse spørsmålene fikk Tromsø og Troms fylkesting 

1. Mener du at lokale tiltak for å redusere klimagassutslipp er nødvendige? 

2. Vil du jobbe for tiltak som fører til at flere fossilbiler skiftes til ladbare kjøretøy? 

3. Mener du at ladbare kjøretøy er viktig tiltak for å oppnå klimamålene?

4. Tror du det kan være en løsning å opprettholde fordeler for elbiler som et virkemiddel for å forbedre luftkvaliteten? 

5. Vil du stille krav ved utbygging og rehabilitering av kommunale, fylkeskommunale, statlige og private prosjekter for å tilrettelegge for parkering og lading av elbiler?

6. Vil du legge fram en egen plan for elbilparkering?

7. Vil du at det lages og oppdateres grønn informasjon om ladestrategi som gjør det lettere å velge elbil som sin neste bil?

8. Vil du jobbe aktivt for at kommunen velger elbiler ved innkjøp i sin kommunale bilpark?

9. Vil du jobbe aktivt for at næringslivet skal legge til rette for elbiler og ta en aktiv pådriverrolle? 

10. Hvordan ser du for deg at det er å kjøre elbil i Troms i 2019?

Dette svarte politikerne

blogg-20150706-kortsvar troms 800

De utdypende og detaljerte svarene finner du i denne artikkelen. Tidligere leder for Senterungdommen, Sandra N. Borch, er blant de mest positive – både på Tromsøs og fylkets vegne.

blogg-20150706-troms 1 800