Hopp til innhold

Kun rikinger kjøper elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myte: Det er bare rikinger fra Asker og Bærum som kjøper elbil som bil nummer to eller tre for å kunne snike i kollektivfeltet.

Fakta: Elbilister har høy utdanning og inntekt og bor i en av de store byene i Norge. Tilgang til kollektivfelt er ikke den viktigste fordelen med elbil.

LønnsfordelingHøy utdanning og høy inntekt

Den typiske norske elbilisten er en familiefar i sin beste alder med høyere utdanning og inntekt. Han kjører en Nissan LEAF til daglig, men har en vanlig bil i tillegg for lengre turer. Han bor i eller rundt en av de store byene i Norge. Utdanning Elbilforeningens spørreundersøkelse fra sommeren 2013 viser at elbileiere flest har høy utdanning og høy inntekt. Hele 77 prosent har utdanning på høyskole eller universitetsnivå. Dette henger også sammen med høy gjennomsnittsinntekt. Men er det så sikkert at den er så mye høyere enn for de som har råd til å kjøpe en splitter ny tradisjonell bil?

Risiko med ny teknologi

Høy inntekt blant elbileiere naturlige forklaring i at det er de med romslig økonomi som hatt anledning til å ta risikoen det er å kjøpe en helt ny bil med ny teknologi. Men teknologiutvikling og utprøving har gjort det billigere og lettere for andre å komme etter. Se bare på markedet for flatskjermer. Etter hvert vil det også bli et større bruktmarked som vil gjøre elbil tilgjengelig for enda flere. Er det ikke uansett gledelig at også de rike velger elbil? Tesla Model S har blitt et statussymbol for de som tidligere kjørte store SUVer med høye utslipp. Deres kjøp av elbil støtter teknologiutvikling og utprøving som senere kommer alle til gode. Ny teknologi som for eksempel airbag kom først i dyrere merker før de ble billige nok til å bli standard i alle biler. Slik ser vi også for oss vil skje med batteriteknologien i elbiler.

Norgeskart elbilister

Sprer seg fra by til land

Elbilsuksessen i Norge startet med at folk vest for Oslo kjøpte seg en liten elbil for pendling til jobb. Elbilismen har siden spredt seg – først i og utenfor de store byene – samtidig med at familiebilen Nissan LEAF kom på markedet i 2011. Etter at Tesla Model S med lengre rekkevidde kom høsten 2013 har også elbil blitt en mulighet for de som bor i distriktene. I en fersk spørreundersøkelse fra Transportøkonomisk institutt er det bare 40 % av elbileierne som oppgir at de bruker kollektivfelt. Og selv om kollektivfeltet begynner å fylles opp på vei inn mot Oslo, er det ikke noe problem med kø i de andre større byene. Kollektivfeltet kommer på fjerdeplass når elbilistene skal rangere de viktigste incentivene elbil.