Hopp til innhold

Lad elbilen kjapt og gratis hos ABB

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

ABB hurtigABB åpner 10.mai en hurtigladestasjon for elbiler ved selskapets lokaler i Bergen. Oslo og Asker følger snart. Ladestasjonene vil være åpne for alle og koster ingenting å bruke.

Vi har mottatt et par pressemeldinger fra ABB med gladnyheter. Selskapet er en dominerende aktør i leveranser til den gryende, norske hurtigladeinfrastrukturen. De setter da også opp sine egne hurtigladere ved tre avdelinger. Hurtigladere som har CHAdeMO-løsning og kan brukes av Mitsubishi i-MiEV, Citroën C-ZERO, Peugeot iOn og Nissan LEAF. Og gratis og tilgjengelig for alle som kan benytte dem. Nedenfor gjengir vi pressemeldingen.

ABB har også sendt ut en annen pressemelding om at de «leverer hurtigladere for elbil i vest». Noen andre leveranser beskrives der i tillegg. Helt sikkert interessant å lese for mange som venter på at hurtigladerne kommer på plass nær dem. Ikke nok med det, så varsler Haugaland Kraft at 9.mai åpnes hurtigladeren i Aksdal Senter, Tysvær kommune.

Tælan er i ferd med å tine opp. Vi skal følge opp med oppdateringer både i NOBIL og hurtigladekartet for å holde oversikten.

ABB hurtiglader LEAF

Hurtiglading og mer praktiske elbiler gjør at fossilt drevne biler endelig får reell konkurranse.

– Med hurtigladestasjoner løser vi det som har vært den største utfordringen for elbiler til nå, nemlig rekkevidden. ABB har levert rundt 20 hurtigladestasjoner i Norge, og mange flere er på vei. Raskere lading gir økt mobilitet for alle som vil kjøre miljøvennlig, sier ansvarlig for hurtigladestasjoner i ABB, Arne Sigbjørnsen.

ABB er en verdensledende leverandør av infrastruktur for elbiler og installerer våren 2012 tre Terra 51 hurtigladestasjoner ved sine egne avdelinger i Oslo, Asker og Bergen. I tillegg går selskapet til anskaffelse av fem elbiler, som de ansatte kan bruke på oppdrag for ABB.

Hurtigladestasjonen til ABB i Fyllingsdalen er først og fremst et demonstrasjonsanlegg til eget bruk, men intensjonen er at den skal være fritt tilgjengelig for alle så lenge som mulig. Adressen er Krokatjønnveien 11c, og den er plassert til høyre for resepsjonen, vis-a-vis bygget til Auto23.

– Vi håper at mange av dem som har kjøpt ny elbil i Bergen benytter ladestasjonen til ABB i Fyllingsdalen når de trenger raskt påfyll. Det er helt gratis, sier Sigbjørnsen.

ABBs Terra hurtigladestasjoner er enkle i bruk og kan nesten fullade batteriet i elbilen i løpet av 15-30 minutter under gunstige forhold. Ladestasjonene benytter seg av likestrømsteknologi. Det betyr at omformeren, som gjør vekselstrøm fra nettet om til anvendbar likestrøm for bilens batteri, er flyttet fra bilen og over i ladestasjonen. Det frigjør både plass og vekt i bilen.

– Raskere ladeteknologi og nye bilmodeller gjør det mer populært enn noen gang å eie elbil. Alle som har satset på elbil som framkomstmiddel får en enklere hverdag. Vi skal fortsatt lade bilene våre hjemme om natten, men med et godt utbygd nett av hurtigladere kan elbileiere bli kvitt angsten for å gå tom for strøm, sier Arne Sigbjørnsen fra ABB.

Utbygging av hurtigladestasjoner er viktig for å stimulere til økt bruk av elbiler. Utbyggere kan søke om støtte til sitt prosjekt av Transnova, en organisasjon som jobber for bærekraftig mobilitet.

– I dette tilfellet tar ABB kostnaden med innkjøp og installasjon i sin helhet. For oss er det viktigste at alle aktører i markedet viser vilje til å bygge effektive ladepunkter, slik at de som ønsker å kjøre elbil, kan være trygge på at det finnes hurtigladere tilgjengelig når de trenger dem, sier Sigbjørnsen.

ABB hurtiglader LEAF

ABB leverer hurtigladere for elbil i vest

ABB har inngått avtaler om levering av åtte nye hurtigladestasjoner, som skal installeres på Vestlandet i løpet av første halvår 2012. Med ladetider ned mot 15 minutter blir det snart mulig å kjøre elbil fra Stavanger til Bergen med ett kort ladestopp.

ABB har nylig inngått en avtale med Hordaland Fylkeskommune og BKK om levering av fem Terra 51 hurtigladestasjoner. ABB skal også levere én hurtiglader hver av samme type til SKL Marked, Haugaland Kraft og Voss Energi. Seks av laderne vil bli plassert langs hovedferdselsåren på Vestlandet, E39, og de to siste langs stamveien mellom Oslo og Bergen, E16.

Under gunstige forhold tar det 15-30 minutter å lade elbilbatteriet opp til 80 prosent med den nye likestrømsteknologien som ABBs hurtigladere bruker.

– Et stadig voksende nettverk av hurtigladere sikrer god mobilitet for norske elbilister. Det er vi i ABB glade for å kunne bidra til. Dette er starten på en ny æra for elbilisme, sier ansvarlig for hurtigladere i ABB i Norge, Arne Sigbjørnsen.

Hordaland Fylkeskommune og BKK installerer fire av de fem hurtigladerne langs E39, nærmere bestemt Halhjem, Fjøsanger (Bergen), Knarvik og Oppedal. Sør for Bergen kommer også to nye hurtigladere langs E39. Sunnhordland Kraftlag plasserer sin hurtiglader på Heiane på Stord, mens Haugland Kraft plasserer sin hurtiglader i Aksdal utenfor Haugesund. Langs E16 vil BKK installere en hurtiglader i Dalekvam, samtidig som Voss Energi plasserer en ladestasjon i Rokneparken på Voss.

– Med raskere lading og flere ladepunkter er vi i ferd med å løse det som tidligere var utfordringen med elbiler, nemlig rekkevidden. Nå vil det bli et sammenhengende nett av ABBs hurtigladestasjoner fra Jæren til Sognefjorden. Du kan for eksempel kjøre fra Stavanger til Bergen med ett kort ladestopp. Det har vært umulig inntil ganske nylig. På samme strekning vil du dessuten spare rundt 1000 kroner i bompenger og fergebilletter, sier Sigbjørnsen.

Foruten kort ladetid er fordelene med ABBs Terra ladestasjoner at de er brukervennlige for bilistene og enkle å installere og vite tilstanden på for operatørene. Laderne har rustfri utførelse for lang levetid i et tøft klima. De har støtte for ulike betalingsløsninger og webbaserte systemer for drift og vedlikehold.

I tillegg til laderne på Vestlandet har ABB nylig fått ordre på to hurtigladere til Hallingdal Kraftnett, som skal plasseres på Geilo og i Flå. ABB har tidligere levert tre hurtigladere til Lyse i Rogaland, én til Norsk Vind Energi og Høg-Jæren Energipark og fire til EV Power i Trøndelag. Utbyggere av hurtigladestasjoner kan søke om støtte til sitt prosjekt av Transnova, en organisasjon som jobber for bærekraftig mobilitet.

ABB har til sammen levert rundt 20 hurtigladestasjoner i Norge og er størst i det norske markedet med ladere basert på den internasjonale CHAdeMO-standarden.