Hopp til innhold

Lade elbilen på reise

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elbillading på hoteller har ennå ikke tatt av, men utviklingen er lovende. Sist ute er Thon Hotel Linne i Oslo som kan presentere et godt tilbud.

Vi har tidligere skrevet om satsinga i Geiranger. Åpenbart begynner eierne av overnattingsbedrifter å se potensialet i å gjøre seg attraktive for elbilistene.

Thon Hotel Linne i Oslo

Norwegian Hospitality Group har fire hoteller i portefolien. Et av dem er Thon Hotel Linne som er plassert ved Oslos nordlige innfartsårer, ikke mer enn ti minutter fra sentrum. Det er spesielt tilrettelagt for kurs og konferanser. Da er det praktisk at elbilen også kan lades når du skravler eller lytter.

Thon Hotel LinneI forrige uke fikk de opp fire ladepunkt i p-garasjen til hotellet. To av dem er semihurtige 22 kW Type 2 ladepunkt som kan fylle en Tesla Model S, med tvillinglader, på ca fire timer. Model S med enkeltlader kan lade på ca 10 kW der, da blir den største batteripakka fylt opp under en god natts søvn. Også elbiler som BMW i3, nyere Nissan LEAF og Ford Focus Electric kan lade med 6-7 kW effekt. Da er deres mindre batteripakker fylt opp i løpet av tre timer. Samme sted er det også to ladeuttak med 3,6 kW.

Thon Hotel Linne er serviceinnstilt og har både Type 1 og Type 2 kabel til utlåns til dem som skulle være så uheldige å ikke ha med rett ladekabel. Ladinga er gratis, men elbiler betaler p-avgift på lik linje med andre besøkende biler. Det koster 100 kr for dagparkering (8-16) og 200 kr for et helt døgn.

Mer skal komme

Vi har hatt en prat med en entusiastisk Erling M. Kristensen i Norwegian Hospitality Group (NHG). Han kunne fortelle oss at dette bare er starten på satsinga deres. Neste hotell ut er eventyrhotellet Dalen i Vest-Telemark. I begynnelsen av mai vil de ha ett 22 kW Type ladeuttak i drift, sammen med et par 16A-uttak. Det jobbes også for å lage et godt tilbud ved Thon Hotel Halden.

Vi trenger pionerer som dette for å dra i gang et godt ladetilbud for den kommende bølgen av elbilturister. Joda, i lang tid er det en del hotell som har hatt ladestasjon. Virkelig spennende blir det først når det kommer en miks av tilbud som også gjør det enklere med raskt påfyll – når du i alle fall skal ta en pause. For det er selvsagt best å lade elbilen mens vil lader oss selv gjennom natta. Thon Hotell Linne virker å ha funnet en god løsning som er kostnadseffektiv og fleksibel.

«Lad bilen på jobb og reise»

Norsk Elbilforening fikk nylig tilsagn om midler fra Transnova til et prosjekt som skal bidra at det blir enklere for elbilister å lade på arbeidsplassen eller når vi er ute på tur.

I dag vanskeliggjøres etablering av ladestasjoner fordi det er komplisert å forstå hvilke teknologier og løsninger som bør velges. Dette er en barriere for å få det utbyggingstempoet som er nødvendig for å henge med i utviklingen av elbilsalget.

Elbilforeningen skal i samarbeid med andre spennende deltakere i prosjektet lage en veileder og innsalgsmateriell for at flere bedrifter skal satse på elbillading. For å nå fram til disse skal vi bruke våre vanlige kommunikasjonskanaler, medlemmer og samarbeidspartnere. Elbilforeningen skal bidra til at det blir enklere for utbyggere å sette opp ladepunkt, større private ressurser kan mobiliseres og snøballen vil rulle slik at vi får mange nye ladestasjoner.

Du må gjerne sende tips om overnattingsbedrifter vi bør henvende oss til. Bare bruk epost eller kommentarfeltet.

Thon Hotel Linne
De to bildene av ladestasjonene er lånt fra Akers Avis Groruddalen.