Hopp til innhold

Ladestasjonene for alle?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

LadestolpeHvem er ladestasjonene i Norge lagd for? Er det omfattende begrensninger på hvem som kan bruke dem? Bare arbeidstakere, beboere eller må du ha spesielle avtaler? Vi ser på hva NOBIL viser av harde fakta.

I NOBIL ladestasjonsdatabasen er det definert forskjellige nivåer av tilgjengeligheten til ladepunktene. Det vil si hvem som kan bruke dem.

Rangert etter begrensninger har vi fra «offentlig» som er for alle, til «beboere» eller «arbeidstakere» som er for de færreste. Hvis begrensningen er satt til «besøkende», er det en ladestasjon vi alle kan bruke så sant vi har et ærend til ladestasjonseier. Hvem som får lov til å lade, framkommer selvfølgelig om du søker på ladestasjoner.no eller i den gratis mobilapplikasjonen LadeNå!.

NOBIL tilgjengelighetVi synes at oversikten til høyre gir et hyggelig resultat. Av alle Norges ladepunkt kan vi regne nesten 90% som tilgjengelige for oss alle. Det er slett ikke verst – det er bra!

60 av punktene som er definert som «etter avtale», er en andel av EcoFuel / Gardermoen Parkerings 100 ladepunkt ved Oslo lufthavn. Disse 60 er tenkt utleid til firmaer, flyplassen m.m. De resterende 40 har EcoFuel gjort offentlige og gratis.

Det er to borettslag / sameier i Norge, i Oslo og i Trondheim, som har bygd 12 ladepunkt hver for elbil. Der er det rom for mange lykkelige elbilister blant beboerne!

Haukeland sykehus med 12 ladepunkt er arbeidsplassen som har den største ladestasjonen for arbeidstakerne. Det er påfallende mange sykehus som nå har arrangert lademulighet for de ansatte. Tydelig at de har skjønt sammenhengen mellom elbil og god helse for alle i lokalmiljøet. En del av ansattepunktene er også tenkt brukt til hjemmesykepleien. Vi tror det vil øke utbredelsen av elbiler i kommunenes hjemmetjenester.

Vi legger merke til at Stortinget har 4 ladepunkt til våre alles «ansatte». Vi har tidligere skrevet at det begynner å bli trangt i Stortingsgarasjen.

Lite å klage over på tilgjengeligheten. Ladeinfrastrukturen er i det store og hele lagd for oss alle – for det meste velstand. Alle elbilister kan fryde seg.

 

Flere artikler om ladestasjonene som ligger i NOBIL databasen ved utgangen av 2010:

Hele Norges ladenøkkel

Det ble 2.680 ladepunkt i 2010!