Hopp til innhold

Lading av elbil ved lynnedslag

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er det farlig å lade elbilen når det lyner og tordner? Vi har spurt ladeekspert Jan Tore Gjøby i Enmira AS. Det kan være lurt å ta ut ladepluggen når det lyner og tordner selv om risikoen for skade er lav. – Elbiler, som alle andre ting som er koblet til strømnettet, kan ta skade ved lynnedslag. Selv om en elbil normalt skal tåle en kraftigere smell enn for eksempel en TV, sier Gjøby.  
Jan Tore Gjøby
Jan Tore Gjøby i Enmira AS anbefaler alle elbilister å installere hjemmeladestasjon. (Foto: Marita Lundsrud Berg/Rakkestad Avis)
  Han kjenner ikke til andre tilfeller av lynnedslag som har gjort skade på elbil utenom tilfellet som er omtalt i gårsdagens VG. Når en ladestasjon settes opp forskriftsmessig av autorisert installatør vil også overspenningsvern være med. Et overspenningsvern vil i de fleste tilfeller avverge skade ved lynnedslag. Det skal være overspenningsvern i alle nye boliger og det er også pålagt når man installerer ladepunkt for elbil. – Når man kjøper en elbil skal man sette opp en ladestasjon for den daglige ladingen hjemme. Det er ikke noe annet som gir større påkjenning på det elektriske anlegget hjemme enn elbillading, mener Jan Tore Gjøby.

Advarer mot stikkontakt

– Å lade bilen på en eksisterende stikkontakt medfører risiko for både materiell skade, brann og fare for at mennesker får elektrisk støt. Jeg mener at det å anbefale en kunde å lade på stikkontakten, slik mange bilselgere gjør, er like dumt som å anbefale dem å kjøre uten sikkerhetsbelte, sier Gjøby. Han mener ekstrakostnaden på 10-15.000 for en hjemmeladestasjon gir økt sikkerhet og er en god investering i boligen. – I valget mellom tøffe felger eller skinnseter mot sikker lading hadde i hvert fall jeg valgt sikkerhet, sier Gjøby. Fortsatt lader de fleste elbilen sin med vanlig stikkontakt hjemme. Ifølge vår spørreundersøkelse Elbilisten 2015 lader 69 prosent med vanlig stikkontakt mot 20 prosent som har fått installert hjemmeladestasjon. I fjorårets undersøkelse var det 72 prosent som ladet med vanlig stikkontakt hjemme og bare 12 prosent som hadde hjemmeladestasjon. Resterende har enten ikke lademulighet hjemme eller andre kontakttyper.

Anbefaler hjemmeladestasjon

Elbilforeningen anbefaler å installere hjemmeladestasjon der du lader til daglig. Men du skal ikke være redd for å lade på vanlig stikkontakt innimellom, når du for eksempel er på reise eller besøk. – Det er smart å investere i en hjemmeladestasjon som følger de nyeste forskriftene for elektroinstallatører (NEK 400:2014). Et slikt ladepunkt gir sikkerhet for bil og bolig samtidig som du normalt får enklere og raskere lading, sier Snorre Sletvold, fagansvarlig i Elbilforeningen.