Hopp til innhold

Bilfri dag!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

MobilitetsukaTorsdag 22. september er den europeiske bilfrie dagen som markerer slutten på den europeiske Mobilitetsuka. Elbilforeningen deltar og har i Oslo fått med seg en rekke leverandører. Kommer Nissan LEAF?

 

Hva har Alta, Bodø, Drammen, Fredrikstad, Hamar, Kristiansand, Mandal, Oslo, Porsgrunn, Ringsaker, Sandnes, Sarpsborg, Skien, Stange, Stavanger, Tromsø, Trondheim og Vefsn til felles? Alle er deltakere i den norske Mobilitetsuka, og ordførerne fra samtlige kommunene har undertegnet et Charter på sine forpliktelser. For Oslos del var det dog Jøran Kallmyr som undertegnet.

Årets europeiske Mobilitetsuke har valgt slagordet «reis smartere – tenk energi» for å markere den økende betydningen av energieffektivitet i bytrafikk.

For å nærme oss en mer energieffektiv lavutslippsøkonomi har EU vedtatt en rekke ambisiøse klima- og energimål for veitransporten fram mot 2020. Disse inkluderer en 20% reduksjon av klimagassutslippene, en 20 % økning av energieffektiviteten og en andel på 20 % fornybar energi i det totale energiforbruket. Norsk Elbilforening mener selvfølgelig at løsningen er elbil, i skjønn harmoni med (i alle fall elektrisk) kollektivtransport.

Mobilitetsuka ønsker å fokusere på de smartere reisevalgene og støtte overgangen til mer ressurseffektive transportløsninger og -system. Fremmes skal drivstoffeffektive transportalternativer samt «reiser for egen maskin». Ved å redusere, endre og forbedre transporten på lokalt nivå kan euopeiske byer og tettsteder bedre energibalansen og minske de miljømessige skadene fra transportsystemet, samtidig som det kan bidra til et sunnere, tryggere og morsommere byliv.

Ja til bil, men med ansvar!

Siktemålet med Bilfri dag og den europeisk Mobilitetsuka er ikke bare å promotere alternativene til bil. Bilen er og vil være en del av transportsystemet i en by, men den kan brukes mer ansvarlig.

Mobilitetsukas budskap er at en hel rekke aktiviteter kan vurderes. De spenner fra fokus og måloppnåelse på forsiktig og sikker kjøring for å redusere konflikter med andre trafikanter, til reell reduksjon av utslipp og effektiv utnyttelse av bilen (samkjøring, bildeling…).

Møt bil- og transportleverandørene under «Bilfri dag» på Karl Johan

I samarbeid med Oslo Kommune har Norsk Elbilforening påtatt seg å samle en rekke leverandører av urbane, elektriske kjøretøy under Bilfri dag på Karl Johan. Vi har fått gatearealet fra Egons til Universitetsgata for stand, og videre opp til Frederiks gate (Urbygningen) for eventuell prøvekjøring. Det hele starter 22.september klokka 12 og varer fram til klokka 19.

Med oss har vi så langt fått bekreftet Peugeot med iOn, Nissan med LEAF, EVO med Tazzari og Tante Paula og RøhneSelmer med Ford Transit Connect. Kjenner vi bransjen rett så dukker det nok opp noen til.

Vi gleder oss og håper du vil feire den europeiske Mobilitetsuka og møte Elbilforeningen og de lydløse og utslippsfrie leverandørene. Her kan du lese mer om bakgrunnen for årets tema.

Europeiske mobilitetsuka