Hopp til innhold

«Elbilen kommer» kunne man lese med krigstyper

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erling HoldenTittelen er hentet fra Erling Holdens første del av en oppsummering av tidligere erfaringer med å introdusere alternativt drivstoff. Han heller litt kaldt vann i elbilistenes blod.

Nøkternhet kan være på sin plass. Å lære av historien er heller ikke så dumt. Det var på slutten av 90-tallet at VG brukte krigstypene for å beskrive elbilrevolusjonen.

Erling Holden, professor i fornybar energi ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, publiserer på forskning.no to artikler om «Fornybar energi og transport». Disse tar bl.a. for seg de siste 30 åras forsøk på å introdusere metanol, naturgass, hydrogen og batterielbiler. Vi kan gi en smakebit til fra artikkelen:

Forskning.noÅret er 2003: «Det er nå toget går». Den unge professoren hadde fått en lett rødfarge i kinnene. «Satser vi ikke på hydrogen nå risikerer Norge å bli stående igjen på plattformen, mens de andre landene forsyner seg med markedsandelene». Oppstemte og opprørte ansikter i konferansesalen nikket anerkjennende. «Forskningsrådet og myndighetene må kjenne sin besøkelsestid, det dreier seg om tusenvis av arbeidsplasser i årene som kommer!» Representantene fra de utskjelte institusjonene krympet seg under indignerte blikk. Det var mens stemningen i salen var på nivå med en vekkelsesmøte i Sarons dal, at det plutselig gikk opp for meg. Dette har jeg sett og hørt før. Ikke bare én gang, men tre!

Resten kan du fornøye deg over på forskning.no. Vi venter spent på andre del i den lille artikkelserien.