Hopp til innhold

«Norge er elbilparadiset»

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erik SolheimIkke våre ord, men sagt fra Stortingets talerstol. For å overbevise oss alle om at det ikke skal tulles med elbilfordelene. Heller eksportere dem.

På gårsdagens Storting bemerket Borghild Tenden (V) kritisk hva hun oppfatter som manglende forutsigbarhet fra regjeringens side i arbeidet for innfasing av alternative drivstoff. Hun nevner avgiftsendringer på biodiesel, hva som skjer med hydrogen og ikke minst – hva kjøperne av elbiler kan forvente.

Miljøvernminister Erik Solheim er den heldige til å svare. Han fokuserer hele replikken på elbil. Sånn omtrent som dette sa han det:

La oss da feire at Norge er elbilparadiset.

Det er det ikke bare jeg som sier i selvskryt, men også Mitsubishi som har kommet lengst i det å innføre elbiler. De vil veldig snart selge sin tusende familieelbil på det norske markedet. Og de vil ha med meg rundt i resten av verden, f.eks. å fortelle den russiske Dumaen hvor godt vi legger til rette for elbiler i Norge, i håp om at russerne kan gjøre noe av det samme.

Så dette er virkelig en norsk suksess. En norsk suksess som til og med er en eksportartikkel.

Så kommer det selvsagt et punkt hvor alle har elbiler, og f.eks. fortrinnsrett i kollektivfeltet må forsvinne. Det skjønner alle. Hvor det punktet ligger, er det ingen som med sikkerhet kan si. Men det jeg er opptatt av, er at det skal være absolutt forutsigbarhet for når det kommer. Det vil si folk vet i god tid på forhånd, f.eks. når det er solgt 100.000 elbiler på det norske markedet, så gjør man endringer, eller andre lignende forutsigbare måter å regulere det på.

Nok ikke så rart at Solheim valgte å svare på elbilutfordringen. Vi velger vår tolkning av dette: Elbiler er det området hvor regjeringen har støest kurs og elbilfordelene skal beholdes i overskuelig framtid.

Vi fryda oss over antallet elbiler han «tok ut av lufta». Referer til Elbilforeningens innspill til det politiske miljøet:
Offentlige investeringer i markedet for å oppnå 2020-målet for elektrifisering av veitransport

Der har vi argumentert for forutsigbarhet og at totaliteten i kraften av dagens rammebetingelser for å stimulere elbilkjøp, må beholdes inntil vi når 100.000 elbiler. Da kan markedet funke av seg sjøl. Elbilforeningen tror at målet er oppnåelig i 2020. Ei heller at det vil koste oss så fryktelig mye å nå det. Så sant politikerne ikke vingler, bilindustrien leverer og foreninger som oss gjør et godt tilretteleggings- og promoteringsarbeid.

Miljøvernminister Erik Solheims klare tale er gode signaler for eksisterende og kommende elbilister. Ingen tvil om at Mitsubishis suksess og Bernt G. Jessens enorme pionérarbeid for å utvikle et større marked for elbil, har gjort inntrykk på statsråden.Vi gratulerer! Og vi takker for denne innsatsen som gavner oss alle!

Lyst til å se innslaget sjøl, her er Stortings-TV, spol til 23:00.

Her har vi miljøvernministeren og elbilkongen sammen – med en blå skjønnhet i bakgrunnen.

Erik Solheim og Bernt Jessen