Hopp til innhold

– Mer enn 100 prosent løgn om Tesla-lading

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTB-journalist Jan Harry Svendsen mente rekkeviddeangst ikke er et problem i Tesla Model S. Det er snarere all ventetiden ved lading. Her får han svar på tiltale.

Svendsens test sto på trykk i Aftenposten 15. desember, dessuten i de største regionavisene som Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Adresseavisen.

Ikke uventet førte testen til svært aktiv debatt i sosiale medier og på elbilforum.no. En av dem som reagerte på saken, var Namsos-mannen Kjetil Are Kristensen. I denne artikkelen påviser han hvordan Svendsen kunne kuttet drastisk i ladetiden underveis.

Journalistens egen konklusjon, etter langturen, var at «fortsatt er det nok slik at elbiler er aller mest effektive når de suser forbi køen inn til byen i morgenrushet».

Altså den samme gamle historien. 

Brukte ni timer på å lade

Selv om Aftenposten-artikkelen inneholdt en setning om at «selv i den minste Teslaen, med et batteri på 60 kWt, er det problemfritt å kjøre fra en lader til den neste», fremgikk det ikke entydig av saken at det var en slik modell som ble brukt til testen.

Faktum er at det tar vesentlig lenger tid å hurtiglade en S60 enn en S85, på grunn av batteristørrelsen.

Inntrykket var imidlertid ikke udelt negativt. Journalisten var innom de positive faktorene ved at Tesla har muliggjort langdistansekjøring med elbil. Det til tross; etterlatt inntrykk ble nettopp dette: 

«Baksiden av medaljen er all ventingen. Siden jeg forlot Ishavskatedralen har det gått 42 timer, og en drøy arbeidsdag av disse har gått med til lading. Totalt har vi måttet lade i ni timer.»

Dokumenterte egen tur grundig

Namsos-mannen Kjetil Are Kristensen er en Tesla-eier som ikke går av veien for å kjøre langt med sin P85. Etter å ha lest saken i Aftenposten, satte han seg fore å dokumentere ferieturen fra Harstad til hjembyen i jula.

– Rett og slett for å sjekke om artikkelen i Aftenposten kunne stemme med det virkelige liv, konstaterer Kristensen.

Betraktningene i slike biltester fester seg gjerne som en kjensgjerning hos folk, og akkurat som Elbilforeningen er Kristensen opptatt av å slå hull på myter om elbil. 

– Temperaturen var mellom 0 og 3 grader, og det var sludd eller regn under hele den 13 timer og 25 minutter lange turen.

Morgenstund i ensom majestet på Tesla Supercharger Innhavet. Her ble ikke Kristensen stående lenger enn som så.

Kristensens observasjoner og data

Distanse kjørt: 769 km

Netto kjøretid: 11 t 10 min

Gjennomsnittshastighet: 68,5 km/t

Ladet kun på SC: Innhavet (20 min), Saltfjellet (30 min), Mosjøen (50 min, inkl. middag). Stopp på Grong var ikke nødvendig på grunn av «middagsladingen» i Mosjøen

Total ladetid på turen: 1 t 40 min.

Brutto kjøretid: 12 t 50 min (tid i fergekø og fergetur er ikke med i beregningene)

Gjennomsnittshastighet (inkl. lading): 65 km/t

Forbrukt energi: 159 kWt

Energiforbruk pr. km: 209 Wt/km

Kunne vært nede i 10 prosent

Etter å ha gjennomgått dataene og sammenholdt dem med observasjonene i NTB-testen, kunne Kristensen fastslå at han hadde brukt 13 prosent av reisetiden på lading. Biltesteren endte opp med over 21 prosent, basert på det ovennevnte.

– Nødvendige pauser og måltid inngår i denne tiden. Jeg opplevde at bilen stort sett var ferdig ladet før vi var ferdige med spising og totalettbesøk, forteller Kristensen, og legger til at batteriet ikke var fulladet da han forlot Harstad. Batteriet var da ladet til 223 kilometer (Typical, bildet under er fra Kristensens P85).

blogg-20150108-soc 800

Ved topplading kunne batteriet vært ladet til ca 390 kilometer (Typical), noe som ville redusert behovet for lading underveis med 167 kilometer. Tid til lading ville da blitt redusert med  ca 25 minutter, og blitt totalt en time og 15 minutter, sier Kristensen. 

I såfall ville ladetiden utgjort kun 10 prosent av den totale reisetiden.

– Ytterligere kortere ladetid ville jeg fått om jeg hadde utelatt middag i Mosjøen. 30 minutter ved superlader (SC) i Mosjøen ville gitt meg nok til å komme til SC på Grong. For å komme fra Grong til Namsos, 48 kilometer, ville det vært behov for cirka 10 minutter lading. Total ladetid ville da vært 65 minutter!

3,5 timer kunne vært nok Tromsø-Oslo

Kristensen understreker også at turen fra Harstad til Namsos var en «worst case»-tur med veldig vanskelige kjøreforhold. Det gjorde at han ble tvunget til å kjøre sakte.  

Basert på sine egne tall, har han regnet seg fram til følgende teoretiske forbruk, av strøm og tid, fra Tromsø til Oslo (med fulladet batteri ved avreise):

Distanse: 1657 km

Typical km: 1745 (Tkm)

Kjøretid ekskl. lading: 24t 15 min ( 68,5 km/t)

Ladetid: 3 t 30 min  (1355 Tkm/6,5 Tkm/t/min)

Total reisetid: 27 t 45 min (ekskl. eventuell ferge)

Det bringer oss frem til konklusjonen, og her legger altså Kristensen intet imellom.

– I artikkelen til ble det hevdet at en måtte lade ni timer for å kjøre strekningen med en Tesla Model S . Min dokumentasjon viser at det er mer enn 100 prosent løgn når det i virkeligheten er behov for 3,5 timer lading på strekningen.

Hva tenker du om tester av elbiler, som den i Aftenposten? Si din mening i kommentarfeltet!