Mest og minst populære ladestasjoner i Oslo
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har beskrevet hvordan bruken av Oslos ladestasjoner for elbiler er økende. Men hvor er det fullest? Og hvor er det best sjanse til å få plass? Det har vi et kart som viser deg.
Utgangspunktet er beleggsmålinga Bymiljøetaten gjennomførte ei hel uke i desember 2012. Den viser en økende bruk av ladestasjonene. Da får vi noen ti-på-topper og -bunner som gir oss en viss anelse om ståa rundt omkring. Kanskje på grensa til å framstå som ladenerder. Men litt moro er det da.
Mest brukt gjennom døgnet
Vi har summert tellinga som har foregått både dag og natt, og funnet de aller mest populære ladestasjonene gjennom døgnet.
Suveren vinner er Grønlandsleiret. Der er det mer enn fullt. Kanskje ikke så rart når det er fire p-plasser, men kun tre ladeuttak. Vi ser også at de små elbilene gjerne står på tvers for å gi plass til flere.
Fortviler du over at det er fullt i Grønlandsleiret, kjør et par hundre meter til Hollendergata. Der er det romsligere, særlig om natta.
Lista for øvrig domineres av forholdsvis små ladestasjoner hvor beboere bruker dem om natta, og arbeidsfolk på dagtid. Det kjennertegner strøkene de ligger i – en kombinasjon av bygårder og kontorer / butikker. Mange av disse stasjonene blir sikkert utvida i år, samtidig som vi tror Bymiljøetaten vil satse ytterligere på ladestasjoner som er til stor nytte dag som natt.
Aktuelt bilde fra Grønlandsleiret en mandag ettermiddag. Her kunne det lett vært plass til 2-3 elbiler til. Noe det ofte er der.
Minst brukt gjennom døgnet
Utfartsparkeringa på Huk har lavest belegg. Ikke så overraskende, badetemperaturen er lav i desember. Så all respekt til de elbilistene som har vært der
I Tøyen-området har elbilen ennå ikke blitt en suksess.
Mer overraskende er det å finne to svært så lite benytta lokasjoner på Grünerløkka. Ganske tomt i hele desemberuka. Mon tro om dette er litt annerledes nå? For andre Løkkastasjoner er godt brukt, så elbilistene bør flytte litt på seg.
Vi stusser på den tiende minst besøkte ladestasjonen. Den ligger i bunn av Welhavens gate, helt nede ved Holbergs plass, og bør være attraktiv. Vi har stadig vekk sett et mangfoldig utvalg av elbiler der, slik som på bildet nedenfor.
Så sliter du med å finne lading til elbilen din, og er i områder i nærheten av disse ladestasjonene, så har du fått noen gode tips. Hvis de ikke siden desember har blitt fylt opp av nye elbiler.
Hvor er det vanskeligst å få plass om dagen?
Vinneren er så klart Grønlandsleiret. Proppfullt. Lite vits i å ta opp kampen. Da er det bedre å innstille seg på en liten spasertur ned fra Galgeberg hvor en av de minst brukte er, se ovenfor.
Deretter følger små ladestasjoner rundt omkring i sentrum og Vika. Den eneste dagpopulære utafor bykjernen ligger ved de store kontorbyggene på Skøyen.
Og beleggsprosenten, ja den er imponerende nok over 100% på alle. Noe småelbiler som Buddy bidrar til. Står den på tvers, blir det plass til en trilling ved siden av.
Det er langt ifra alle som trenger å lade. Overraskende å se til dels lave ladeandeler på høyt trafikkerte ladestasjoner. Ingen som får et snev av dårlig samvittighet?
Hvor er det vanskeligst å få plass om natta?
Lista domineres av småstasjoner for beboere på St.Hanshaugen, Grünerløkka, Frogner og Majorstua.
Imponerende med Bjerregaards gate på topp fordi den allerede en gang er utvida fra 2 til 4 plasser – og nå mest brukt om natta.
Det ser så absolutt ut som at lading er mer nødvendig om natta enn på dagtid. På mange av stasjonene er elbilene langt på vei alltid plugga inn når de står der.
Vi vil anta at Bymiljøetaten kommer til å prioritere utvidelse av mange av disse siden de dekker et helt nødvendig behov for nattlading og flere elbilister kan komme til. De fleste steder skal det være lagt opp til at det kan bli 8 uttak på ladestasjonen.
Hvor er det størst forskjell på dag og natt?
Litt som en kuriositet og litt til ettertanke, så tar vi med oss de ladestasjonene som har skeivest belegg.
Alle på topp-ti er mye brukt på dagtid, nesten ikke om natta. Typiske plasser for arbeidsparkering. Noe vi mistenker Bymiljøetaten ikke ønsker framover å prioritere sterkt. På den annen side så er det gjort et vedtak om at 50% av gateparkeringsplassene i sentrum skal reserveres for ladbare kjøretøy. Da må det bli mer av disse. Og mindre av nattetomme parkeringsplasser for vanlige biler. Problemet er ikke større enn det.
De skeiveste til fordel natt, som ikke er så skeive at de får plass på toppen av rankinga, er ladestasjoner for beboere i bygårder, men hvor det ikke er så mye kontorer eller butikker. Noen av dem er sentrumsnære. For dem som kommer til byen for å parkere på dagtid, og tåler en 10-15 minutters spasertur ned til sentrum, kan vi tipse om Fougstads gate på St.Hanshaugen, Kirkegårdsgata og Dælenggata på Grünerløkka, Jordalgata på Galgeberg, Eilert Sundts gate nær Bogstadveien og Oscarsgate nær Hegdehaugsveien. Der er det ennå ikke helt fullt. Men blir det nå?
Beleggskart for Oslo
Det slår oss at vi bør ha et kart for Oslos ladestasjoner som viser belegget dag og natt. Ikke sanntidsinfo, for det har ikke kommunen. Men ved bruk av beleggsmålinger kan det likevel være litt til hjelp for dem som vil finne en ladestasjon i nærheten av der de skal? For det kan være merkbare forskjeller i belegg bare innenfor noen hundre meter. Vi er vanedyr vi elbilister også
Da er det fint at noen har lagd dette kartet, bare klikk her eller på kartet nedenfor.