Mini blir elektrisk, men dessverre bare halvveis
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange har ventet på en ren elbil fra BMW-datteren Mini. Nå bekrefter selskapet at det er snakk om en ladbar hybrid. Helelektrisk må vente.
NYHETSKOMMENTAR: I en fersk pressemelding bekreftes det at en ladbar Mini er på vei, men det gis foreløpig ingen detaljer om batteristørrelse og lading. Det er derfor umulig å si om den ladbare Minien vil leve opp til Norsk elbilforenings krav om grunnleggende elektrisk rekkevidde.
Det er uansett skuffende at Mini ikke samtidig fastslår at de vil levere et helelektrisk alternativ av sin nye Countryman-modell.
Hva ligger så i informasjonen Mini så langt har delt? En aldri så liten stilstudie i markedskommunikasjon med vidåpne rom for tolkninger.
Toppsjefene for Mini-merkevaren og -modellserien, Sebastian Mackensen og Peter Wolf (se bilder), viser stolt fram både prototypen og ladekontakten. De fastslår at testingen nærmer seg unnagjort, og at det snart er tid for produksjonsmodellen. Den kommer på markedet neste år.
Mini E var viktig for BMW i3
Altså kommer Mini for første gang i masseproduksjon med en elmotor ombord. Men det er skuffende at det ikke bygges konkret videre på erfaringene fra Mini E-testflåten som først ble vist i 2008 (bildet).
Etter testprosjektet ble avsluttet i 2011, og de siste elbilene var under på London-OL i 2012, var det ikke mer elektrisk Mini. Erfaringene ble i stedet tatt med til BMW, og bidro gjennom det videre ActiveE-prosjektet mye til utviklingen av i3-modellen.
Mini E hadde en batteripakke på 35 kWh. Størrelsen gjorde at det dessverre stjal hele baksetet, men med utviklingen siden – særlig med sterkt økt energitetthet – hadde en tilsvarende ytelse stått seg bra i en 2017-modell med samme størrelse.
I stedet vil altså Mini levere en ladbar hybrid.
Elmotor: Mest for å gi ekstra snert
Detaljer om elektriske størrelser, som batteripakke og elmotor, er som nevnt ennå ikke gitt – bortsett fra at batteripakken er plassert under baksetet. Men den foreløpige festtalen fra herrene Mackensen og Wolf, om førproduksjonsmodellen, tyder på at det ikke har vært noe siktemål å lage en miljøvennlig bil. Det er snarere snakk om å bruke elektriske komponenter til å gi den fossile drivlinja ekstra snert.
Ja, rett og slett fôre den døende hesten med elektroner.
Den som har kjørt inspirerende elbil, som BMW i3, vet at det ikke er nødvendig med fossil hjelp. Og om noen skulle være i stand til å gjøre det; hvem burde egentlig kunne gjøre det bedre enn Mini med eieren BMW i kulissene?
«Med denne modellen ønsker vi å overbevise Mini-kunder om fordelene ved hybriddrift. Og vi ønsker å imponere alle som har erfaring med hybrider med Minis unike gokart-aktige kjøreopplevelse», sier de to herrene.
Det understrekes at nøkkelen til denne opplevelsen ligger i «intelligent energistyring», forstått som samspillet mellom forbrennings- og elmotor. Videre: «Av denne grunn er ikke den første ladbare Minien kun fokusert på effektivitet, men er kompromissløs i jakten på kjøreglede».
Akselererer bedre enn noen annen Mini
«Hybrid-Minien kan utnytte elmotorens dreiemoment fullt ut, helt fra stillestående. Det gir en katapult-aktig akselerasjon», framholdes det også.
Underforstått: Hvis man legger alle eggene i samme kurv, blir det både massivt elektrisk dreiemoment og motorlyden enkelte er avhengige av. Resultatet er at ladbare Countryman leverer bedre akselerasjonstall enn noen annen Mini til nå.
Det gjøres også et poeng av at den ladbare utgaven ikke skiller seg eksteriørt fra andre med forbrenningsmotor: «Og det er ikke bare på grunn av kamuflasjefolien som er brukt. Ladekontakten er diskré integrert i venstre forskjerm».
Innvendig er turtelleren i instrumentpanelet byttet ut med det Mini kaller et «power display». Dette er godt kjent fra andre ladbare hybrider, og gir i praksis beskjed om når elmotoren ikke har mer å gi – og fossilmotoren må ta over. Litt for ofte er elmotoren såpass underdimensjonert at dette skjer oftere enn sjelden.
La oss i det minste håpe at Mini-folkene ikke bommer på denne egenskapen.
En aldri så liten oppfordring
Det er uansett klart at komponentene til den ladbare hybriden er hentet fra BMW-hylla, noe Miniens ulike kjøremodi bekrefter: Benevnelsene AUTO eDRIVE (bilen velger selv kombinasjon av elektrisk og fossilt) og MAX eDrive (ren elektrisk kjøring) er eksempelvis like (tillater hastigheter på henholdsvis 80 og 125 km/t).
Dette gjør det ikke mindre sannsynlig at det er lagt blåpapir på oppsettet i BMW 225xe. Minien har også en SAVE BATTERY-modus, for lading (via generator) på motorveien og påfølgende elektrisk kjøring i by.
De gjengitte sitatene stammer fra den britiske pressemeldingen om bilen, der det beskrives hvordan Mackensen bruker nettopp denne siste funksjonen.
Nærmest lydløst ruller han elektrisk tilbake i byen, mens displayet i bilen minner ham om å finne en ladeboks (Type 2) eller stikkontakt.
Det er da noe.
Så får man smøre seg med tålmodighet fram til 2019. Det er året den første helelektriske Minien, etter toppsjef Harald Kruegers utsagn, endelig skal komme på markedet.
PS. Undertegnede har tidligere eid en Mini Cooper (fra 2010-2013), og har i årevis drømt om å kjøre en helelektrisk utgave.