Hopp til innhold

Nå blir det 400 nye ladepunkter i Oslo

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Volvo C30 Electric ved en av Oslos offentlige ladestolperSommerens største gladnyhet til Oslos elbilister er i boks, etter at Sønnico Elektro AS nylig trakk lengste strå i anbudskonkurransen om 200 nye ladestolper. 

Kort oppsummert betyr avtalen at Oslo befester stillingen som verdens elbilhovedstad ettertrykkelig. 

Salgs- og markedssjef Jan Mathisen i Sønnico Elektro AS legger ikke skjul på at han er svært glad for den nysignerte avtalen med Oslo kommune. Den kan være verdt 59 millioner kroner for selskapet.

– Ja, vi er selvsagt kjempefornøyde. Innen vårt samfunns- og miljøansvar, som vi setter høyt i vår strategi, er alternative energikilder et meget viktig område. Å gå ut og lande det trolig største anbudet som har vært utlyst på dette området er veldig gøy, fastslår Mathisen.

Han legger til at elbiler og solenergi er blant forretningsområdene selskapet ønsker å satse hardt på i årene som kommer.

blogg-20130716-nyladestolpeStor interesse  

Avtalen med Oslo kommune trer i kraft 1. august, men det brygger allerede opp til kamp om hvor ladestolpene (som er like den på bildet til høyre) skal monteres først.

– Vi har allerede fått flere mailer til vår prosjektleder fra bydeler som melder seg på og vil ha stolper før vinteren kommer, bekrefter Mathisen.

Han kan ikke si noe om hvordan de 200 ladestolpene skal fordeles, siden det ennå ikke er avklart. Hver stolpe kan ta seg av to biler om gangen.

– Det er planlagt et møte i august, med de forskjellige bydelene. Der vil de få informasjon om hva kommunen har kjøpt og hvilke muligheter de har, sier Mathisen.

Han sier det viktigste for Sønnico Elektro AS, som leverandør, er å få gjennomført befaringer og så få anvist stedene der ladestolpene skal monteres.

– Inntil plassene er anvist, må vi bare vente på at kommunen blir klar. Så starter vi arbeidet, fastslår Mathisen.

Eksklusiv leverandør 

Salto ladestasjoner AS er eksklusiv underleverandør til Sønnico Elektro AS, og skal levere de nye ladestolpene fra den tyske produsenten Mennekes.

– Ladestolpene har både Type 2-stikkontakter og tradisjonelle Schuko-kontakter; to av hver på hver stolpe. Tilgangskontrollen skjer med RFID-kort og SMS/app. Stolpene kommuniserer mot en sentral, opplyser daglig leder Kristian Braathen i Salto ladestasjoner AS, som representerer Mennekes i Norden.

Han sier det rett ut:

– Dette kommer til å bli veldig bra.

Når det gjelder ladefart, vil den være 16A i første omgang. Raskere lading er imidlertid et alternativ senere:

– Ja. Stolpene er forberedt for oppgradering til 32A, men kun i 1-fas, sier Braathen, og legger til at det er en utfordring at Oslo har mest IT-nett (230V) og lite TN-nett (400V).

– Etter hva vi vet, må moderne elbiler ha 400V for å kunne benytte 3-fas, inkludert Tesla. Teknisk er det imidlertid mulig å løse dette ved å lage små TN-nett. Vi har løsninger for dette, og produktene kommunen kjøper nå kan modifiseres til 400V, sier Braathen, og legger til at dette er en interessant tematikk som vil bli diskutert mye fremover – med stadig nye elbiler med ulike ladebehov på markedet.

Meget fornøyd byråd

Byråd for mijø og samferdsel i Oslo, Ola Elvestuen (V), deler gleden over at avtalen er på plass. Han vil ikke blande seg inn i hvor ladestolpene skal settes opp, med henvisning til at Bymljøetaten skal komme frem til dette gjennom dialog med brukerne – en dialog som allerede er godt i gang.

– Jeg synes ikke vi politikere skal blande oss inn i plasseringene. Men vi har bestemt å utvide antall ladepunkt med 200 i året, det er vårt ansvar. Da vi satte i gang utbyggingen av ladepunkter i 2008 var holdningen hos mange at 400 nye ladepunkter over fire år var for mye. Historien har vist at det var helt feil, sier Elvestuen.

Han understreker at de 400 nye ladepunktene er for folk flest. I tillegg er det meningen at kommunens såkalte samkjøpsavtale skal føre til utbygging av ladepunkter for bydelenes egne, kommunale elbiler.

– Dette er definitivt nok et steg i riktig retning. Det er det ikke tvil om. Og dette skjer parallelt med andre tiltak; vi utvider antall ladepunkter samtidig som tilgangen for konvensjonelle biler begrenses. Det neste skrittet er å etablere mijøsoner som begrenser tilgang for vanlige biler. Her trenger vi et juridisk rammeverk for å komme videre. Vi trenger dessuten flere virkemidler for å få elbiler inn i varetransport i Oslo og andre byer, sier Elvestuen. 

Elbilforeningen applauderer

blogg-20130716-nyeladestolper 360– Oslo kommune setter seg nok en gang i førersetet når det gjelder utbygging av infrastruktur for ladbare biler. Denne gangen satser kommunen på litt mer avansert utstyr, altså Mode 3 Type 2-ladekontakter i kombinasjon med vanlig husholdningskontakt. Dette er en fremtidsrettet ladeløsning, mener generalsekretær Snorre Sletvold i Norsk Elbilforening.

Han etterlyser samtidig større og tilsvarende initiativ fra andre kommuner.

– Flere kommuner må gjøre som Oslo, og sette konkrete utbyggingsmål og gjennomføre disse. Progresjonen i Oslo har så langt vært veldig bra, og har gjort at Oslo kommune i dag er verdens elbilhovedstad. Dermed er Oslo kommune også en av verdens største eiere av infrastruktur for lading – om ikke den største. Norge er best i klassen på dette, skryter Sletvold.

Kan være verdt 59 millioner kroner

Sønnico Elektro AS´ avtale med kommunen varer i to år. Den inneholder dessuten en opsjon på 1+1 år. De 200 første stolpene skal opp i løpet av de første to, men Mathisen legger ikke skjul på at det er et mål å bidra til flere ladepunkter i årene selskapet har opsjon på.

– Man trenger jo ikke opsjoner hvis man ikke har tenkt å bygge ut videre, sier Mathisen, som foreløpig ikke har helt oversikt over avtalens totalverdi.

– Jeg blir glad hvis vi når kommunens anslag på 59 millioner kroner. Men vi har ikke satt oss ned og kalkulert totalsummen. Ikke det at det er helt uvisst, men vi må se på utbyggingstakten før vi vet mer, sier Mathisen.

Hvor synes du de 200 nye ladestolpene i Oslo bør havne? Kjør debatt!