Hopp til innhold

Første tur med elbilen iOn

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stian GihleEndelig! Det er hva vi tror de nå sier i Peugeot Norge. Elbilen iOn er ankommet Norge. Den ivrige informasjonssjefen Stian Gihle fikk gleden av å kjøre den første iOn fra Drammen for å overlevere den til sin administrerende direktør.

 

Det virker som også litt blaserte bilimportører nå rives med av elbilbølgen. Ikke vil de selv lenger bare kjøre de feteste modellene, men skjønner også at en moderne, velutstyrt, elektrisk bil er det rette for by- og nærtrafikk. Og ikke minst vil det være hva som vil påkalle mest oppmerksomhet der de fartes rundt.

Peugeot er Norges femte største bilmerke, med et solid distribusjonsapparat og kan i et godt år selge 8-9.000 biler. Vi ser ofte løven på panseret. Nå er den også på en elbil. Navnet er iOn, og den er en av trillingene sammen med i-MiEV og C-ZERO.

I motsetning til Mitsubishi og Citroën har Peugeot valgt å begrense distribusjonen. Et utvalg på 8 forhandlere har demobiler på vei. Disse finner du i Oslo, Bærum, Lier, Stavanger, Bergen, Trondheim og Harstad(!). Se forhandleroversikten til elbil.no for nøyaktige adresser. Peugeots norske PR- og informasjonssjef, Stian Gihle, sier at de forventer å utvide nedslagsfeltet, men foretrekker å starte med et lite og dedikert utvalg på de stedene hvor de tror etterspørselen vil være størst. Ikke bare skal salgsapparatet trimmes, men også servicefolk skal oppdateres.

Stian Gihle klarer definitivt å gi oss følelsen av at Peugeot ser fram til å selge elbil igjen. De har en stolt (og litt strevsom) historie med tidligere elektriske versjoner av 106 og Partner. Det er klart, iOn oppleves selvfølgelig som mer moderne enn bilene som ble produsert for 8-14 år siden. Men som Gihle sier etter dagens testkjøring, det er tydelig at batterikapasiteten reduseres fort når han pressa bilen opp mot toppfarten. Derfor vil ikke Peugeot love for mye på kjørelengde, men være tydelige på at dette er en bybil. Under tøffe norske vinterforhold er det ikke lurt å regne med mer enn 75 km rekkevidde. Selv når du er bevisst både kjørestil og forsiktig bruk av varmeapparatet.

Vi gratulerer Peugeot Norge med endelig å være på banen. De har klart å få økt kvoten til Norge og kommer sikkert til å bidra til at det blir mange nye, lykkelige elbilister. Ikke vær overraska om du også finner Norstarts velkomstpakke i alle iOn.

Neste elbil vi venter på, er Nissan LEAF. Litt selvsentrerte er vi og bekymrer oss for om jordskjelvet i Japan vil forsinke utrullingen. Siste nytt fra Nissan forteller at fabrikkene deres gjenåpnes, og i løpet av uka vil LEAF igjen være i produksjon. Men neppe full produksjonsfart fordi alle deleprodusentene også må restarte. Heldigvis ble det skipet 600 LEAF til USA dagen før jordskjelvet. Nå venter vi bare spent på om det kommer et skip hit snart. Ryktene sier at det først må på plass en dedikert mobilitetspartner i Norge. Noe mange gode krefter arbeider for få etablert.

Peugeots PR- og informasjonssjef, Stian Gihle, sammen med den første iOn med norske skilter. Topp å kjøre, påstår han.

Peugeot iOn