Hopp til innhold

Nå er det over 6.400 ladepunkt

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved inngangen til til 2015 var det registrert 6.171 kjente ladepunkt i Norge. Så langt i år har antallet vokst med fire prosent.

Ved inngangen til året var ladepunktene fordelt på 1.606 ladesteder. Det betød en økning på 33 prosent i antall ladepunkt og 24 prosent i antall lokasjoner, sammenlignet med inngangen til 2014. 

– Differansen i vekst skyldes at et ladested har flere ladepunkt, sier fagsjef Snorre Sletvold i Norsk elbilforening i en kommentar til statistikken fra ladestasjonsdatabasen NOBIL.

Mandag 13. april var det registrert 6.409 ladepunkt i NOBIL. Kravet til registrering er at strømkursen må være minimum 16A og at plassene er reservert for elbiler, og de ferskeste registreringene demonstrerer bredden i lademuligheter:

Ladepunktene er altså registrert i ladestasjonsdatabasen NOBIL, som leverer data til elbilenes GPS-systemer og ulike karttjenester for nett og apper (se liste nederst i saken). 

Sjekk vår nye veileder 

NOBIL er utviklet av ideskaper og prosjekteier Norsk elbilforening, er finansiert av Transnova og er i dag en nordisk database som inneholder ladepunkt i Finland, Sverige og Norge.

– NOBIL eies av Statens vegvesen og driftes på anbud av Elbilforeningen, sier Sletvold, som er foreningens ladeekspert og jobber tett med NOBIL.

Han minner om at det finnes en rekke hel- og halvoffentlige ladepunkt som ikke er registrert i NOBIL.

– Heloffentlige er ladepunkt uten begrensning på hvem som kan bruke dem. Halvoffentlige er ladepunkt er ladepunkt som er ment for gjester til et kjøpesenter, hotell, resturant, bedrift eller lignende, sier Sletvold.

Som elbilist kan du selv bidra til utbygging ved å henvende deg til lokasjoner hvor du mener det bør være en ladestasjon. Kjøpesenter, p-hus, kontorbygg, hotell og restaurant kan være aktuelle, og en personlig henvendelse kan være til stor hjelp.

Elbilforeningens nye veileder «Slik setter du opp ladestasjon for ansatte og kunder» har disse som særlig målgruppe. 

PS. Last ned ladeveilederen, eller be om ett eller flere eksemplar. (Vi sender veilederen gratis til privat- og bedriftsmedlemmer)

De 10 største byene og ladepunkt*

Oslo: 1.117
Bergen: 163
Trondheim: 138
Stavanger: 120
Kristiansand: 60
Fredrikstad: 36
Tromsø: 19
Sandnes: 23
Drammen: 67
Sarpsborg: 54

* Ved inngangen til 2015, uavhengig av type kontakt

Tjenester som bruker nobil.no