Hopp til innhold

Nå er ladehybriden BMW i8 i Norge

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den eksklusive ladehybriden til 1,3 millioner kroner ble vist frem på Aker Brygge i går kveld.

En større forsamling flokket seg rundt de to bilene BMW Group Norge hadde fløyet inn for anledningen. Den ene inne på Onda restaurant, den andre utenfor i regnværet.

Dr. Ian Robertson, styremedlem og globalt ansvarlig for salg og markedsføring i BMW Group, var headliner for kvelden. Spesielt nok, siden Norge normalt ikke blir prioritert spesielt høyt i slike sammenhenger.

Om det da ikke var for den elektriske suksessen Norge er. Det faglige fokuset var derfor rettet mot BMWs bærekraftige satsning, og hvordan dette påvirker elbilnasjonen Norge.

Neste måned vil de første eksemplarene bli levert til norske kunder.

Vindmøller i produksjonen

BMW i-direktør i BMW Group Norge, Kjetil Myhre, er glad for at bilen endelig er på norsk jord. Ladehybriden det er snakk om, har en oppgitt elektrisk rekkevidde på 37 kilometer.

– BMW i8 er fremtiden, også for Norge. Den kombinerer utslippsfri bykjøring med sportslighet på landeveiene, mener Myhre.

Han peker på at sportsbilen, på samme måte som helelektriske BMW i3, har en gjennomgående bærekraftig livssyklus. 

– Ta interiøret for eksempel, som består av resirkulerbare materialer, samt fabrikken i Leipzig som bruker energi fra vindmøller. BMW i8 kombinerer det beste fra to verdener – miljø og motorkraft, sier Myhre.

BMW i-direktøren gleder seg over at elbilen i3 har tatt en betydelig posisjon i et fortsatt voksende norsk elbilmarked. Med nesten 900 registrerte i3 så langt i år, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), har BMW en elektrisk andel på 13,4 prosent.

blogg-20140507-bmw i8 bak 800

Olivenbladekstrakt og laserlys

Kraft til fremdrift besørges av en tresylindret bensinmotor med 231 hestekrefter (320 Nm) og en elmotor med 131 hestekrefter (250 Nm). Den akkumulerte ytelsen blir dermed over 360 hestekrefter. Batteripakken (litiumion) er med sine 5,2 kWh relativt beskjeden, og gir altså en teoretisk elektrisk rekkevidde på 37 kilometer (NEDC-syklusen). Maks elektrisk hastighet er 120 km/t.

Som i i3 består i8-materialene i stor grad av karbonfiber. Den største fordelen ved materialvalget er at vekten ikke er høyere enn 1.485 kilo. Først og fremst senker det forbruket, men BMW peker naturlig nok også på at beskjeden vekt bedrer ytelsene.

Karbonfiber øker dessuten bilens resirkuleringsrate til nærmere 100 prosent.  BMW hevder at bilens komponenter er produsert fra fornybare materialer – så langt det lar seg gjøre. Skinnsetene er – eksotisk nok – behandlet med olivenbladekstrakt. De inneholder dessuten fuktighetstransporterende ull for å spare strøm til setevarme.

Nok en innovasjon er at i8 kan utstyres med laserlys. Ikke bare gir lysteknologien en rekkevidde på 600 meter; strømforbruket er ifølge BMW mindre enn det som ville gått med til 10 ganger konvensjonell lysstyrke.