Hopp til innhold

Nå har vi venta lenge nok, lenge nok, lenge nok…

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Smart ElectricSmart elektrisk føles det ut som om vi har ventet på hele livet.

Ikke nok med at 90% tror de bestandig har hatt med en elbil å gjøre når de ser en Smart, Smart har også selv mange ganger forhåndslansert el-versjonen.

Her i våres ble vi endelig informert om at nå….! NÅ…..! skulle den komme. Vi ble forespeilet en lansering i juni 2012. Men som mange ganger før, juni kom og gikk, og ingen Smart Electric Drive var å se i norske gater.

Smart ElectricSamtidig kunne vi lese i utenlandske tidskrift at produksjonen av Smart Electric var i full gang i Tyskland. Det skulle ikke mye fantasi til å forstå at når dette er et faktum, så vil en Espen Askeladd her til lands ganske snart bruke sine kontakter i Europa og skaffet tilveie Smart Electric også i Norge. Vi har liksom ikke verdens beste elbilinsentiver for ingenting.

Ganske riktig, kort tid etter skriveriene i Europa dukket det opp en annonse fra ACAR på finn.no. En kjent aktør innenfor import og salg av biler fra Europa ville igang med dette nye elektriske eventyret.

Vi tok en telefon til Svein Henning hos ACAR og han var entusiastisk: «Smart har jo for søren vært den første ikke-elektriske elbilen på veien». Så sant, så sant. Veldig mange har blitt overrasket når de har blitt irettesatt etter å ha sagt: «Se den tøffe elbilen a….». Smart har aldri vært elektrisk, det har bare virket sånn.

Nå er det altså klart, Smart Electric kan bestilles og trolig leveres til deg i løpet av oktober. Detaljene omkring garanti og denslags får interessenter ta med Svein Henning hos ACAR.

Smart Electric Drive blir i alle fall en kuuuul greie. Her snakker vi om skreddersøm med utallige fargevalg både inne og ute. Videre kan man velge fargesterke detaljer for å fremheve sin egen Smart.

Smart ElectricBare at elbilkjøpere får sjansen til å anskaffe dette bil-ikonet i elektrisk utgave, blir en skikkelig opptur i seg selv.

For dem som lurer. Smart er nå eiet av Daimler. Ja, de som bygger «das beste oder nichts»: Mercedes-Benz.

I oktober 1998 ble Smart lansert, da med en lengde på snaue 2,50 meter. En eller annen luring fant så ut at neste generasjon Smart skulle vokse i lengden til snaue 2,70 meter. Men det var kanskje ikke så smart, all den tid tverrparkering kan falle bort som salgsargument, men det hadde noe med kjøreegenskaper og sikkerhet å gjøre.

Om noen ser på sin Swatch klokke og tenker «var det ikke noe der?», så er det helt riktig at Smart bilen og Swatch klokka har samme opphav i «klokkesjefen» Nicolas Hayek.

Smart er en toseter og derav navnet «fortwo». Motoren er på 55 kW (74 hk) som gir Smart en toppfart på 120 km/t. Den har litiumionbatterier med en kapasitet på 17,6 kWt, noe som gir den en rekkevidde på ca 140 km pr lading. Nok en del kortere i Norge vinterstid.

At Smart har en fremtid som elbil, bør være hevet over enhver tvil. Vi har jo i 14 år allerede trodd at den har vært elektrisk. Vi gleder oss til å få prøvet denne kjøredoningen på norske veier. I mellomtida kan du kikke på en av Daimlers reklamevideoer for Smart og lese mer detaljer fra vi skrev om den for ett år siden.