Hopp til innhold

Klart for hurtiglading på KIWI

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

KIWI og Nissan ruller nå ut hurtigladere for elbil. I dag sørget miljøvernminister Tine Sundtoft (H) for offisiell markering av første hurtiglader med universell standard på Romerike. Se de neste ti som får lademulighet nederst i saken. 

– Det er positivt at KIWI har tatt tak i hurtiglading for elbiler, og at de forsøker å inspirere både kunder og ansatte til å være miljøvennlige, sa Sundtoft.

Vi varslet allerede i vår at utrullingen av hurtigladere skulle starte, faktisk 1. april, og nå er altså prosessen for alvor kommet i gang. Tjenesten vil foreløpig være gratis, men etterhvert vil det kreves betaling for lading som varer lenger enn 20 minutter.

Foruten at det nå er to merkede plasser for elbil utenfor butikken på Auli, med tilgang til CHAdeMO- og Combo-hurtiglading (50 kW DC), i tillegg til Type 2 (opptil 43 kW AC, Tesla kan lade på hhv 10 og 20 kW), skrøt Sundtoft også av alle de miljøvennlige løsningene i den nye butikkbygningen:

– Man har sjelden vært nærmere praksis i uttrykket «tenke globalt, handle lokalt», med hensyn til helheten i løsningene som er valgt for dette bygget. Næringslivet må med for å fremme miljøvennlige løsninger, uttalte Sundtoft, og understreket at veien til et lavutslippssamfunn i 2050 ikke blir til av seg selv:

– For å nå langsiktige mål, må vi ta noen viktige veivalg nå.

Solcellestrøm til 500.000 kilometer

Og det er nettopp et uttrykk for helhetstenkning KIWI-butikken på Auli er. Hele taket er mer eller mindre dekket med 1.300 kvadratmeter solcellepanel. Elementene er lagt slik at de skal fange opp mest mulig sol, og anlegget er faktisk beregnet å kunne produsere 97.000 kWh hvert år. Det skulle, i hvert fall teoretisk, bli omtrent nok strøm til 500.000 kjørte kilometer med elbil.

Vi fikk opplyst at strømmen vil inngå i det store energiregnskapet. Ved høy produksjon og lavt forbruk kan strømmen derfor sendes tilbake i nettet eller gå direkte til elbillading. 

I tillegg er det boret fem energibrønner rundt butikken der varme kan hentes ut om vinteren, eller varme kan magasineres om sommeren. Alle energitiltak gjør at butikkbygget skal bruke 50 prosent mindre energi enn et gammelt tilsvarende bygg. Men takket være solcellepanel og andre tiltak vil det reelle tallet trolig være ned mot 20-25 av normalen.

Enova har vært med på å støtte bygget, med 3,7 millioner kroner av totalkostnaden på 7,8 millioner kroner.

blogg-20140925-kiwi 1 800

Grunnen til Nissan- og Fortum-nedetid

Deler av forsinkelsen i hurtigladeprosjektet skyldes at laderne er blitt tilpasset Combo/CCS, takket være støtte fra Volkswagen. En generell oppgradering av hurtigladerne fra produsenten DBTs side, hvor kritiske svake komponenter har blitt forsterket og byttet, har kommet i tillegg.

Disse komponentene er mye av grunnen til at Fortum og Nissan-forhandlerne har slitt med nedetid på sine ladere i sommer. Nissans Olivier Pateuret opplyser at laderne i Norge nå vil få en generell oppgradering av disse komponentene.

Fortum Charge&Drive vil forøvrig stå for driften av KIWI-laderne.

– Fortum sikrer seg gjennom denne avtalen en solid bit av det norske lademarkedet, med hverdagshurtiglading i «ditt» nærmiljø, sier fagsjef i Norsk Elbilforening, Snorre Sletvold.

Ytterligere ti lokasjoner snart

Nissan og KIWI varslet i dag dessuten at det planlegges i alt 50 hurtigladere på 40 lokasjoner. Ti av dem kommer i nær framtid (se under).

– Noen steder vil man faktisk få dobbelladere (2 x av hver standard). Valget avhenger både av tilgang på strøm og forventet trafikk, sier Sletvold, som var tilstede på åpningen torsdag.

– Det ble blant annet kjent at KIWI Kløfta vil være først ute med dobbellader, sier Sletvold.

Under finner du oversikten over de neste butikkene som får hurtiglader først (mer detaljert informasjon kommer):

STED

BUTIKK

   

Oslo

KIWI MØLLA

Thorvald Meyersgate 11

0555 Oslo

Drøbak

KIWI ULLERUDSLETTA

Loimaaveien 1

1447 Drøbak

Sørum/Frogner

KIWI  FJELLBO

Fjellboveien 1

2016 Frogner

Modum

KIWI ÅMOT SENTRUM

Stålfjæra 1

3340 Åmot

Ullensaker

KIWI KB KLØFTA

Trondheimsveien 62

2040 Kløfta

Noresund

KIWI NORESUND

 

3536 Noresund

Ringerike

KIWI SOKNA

Hallingdalsveien 30

3534 Sokna

Asker

KIWI BILLINGSTAD

Billingstadsletta 61

1396 Billingstad

Trondheim

KIWI NARDOBAKKEN

Nardobakken 2

7032 Trondheim

Kristiansand

KIWI SØRLANDSPARKEN

Barstølveien 60 A

4636 Kr.sand