Hopp til innhold

Nissan LEAF kåret til årets miljøbil i USA

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nissan LEAF topper listen over biler med minst klimagassutslipp i en omfattende studie fra amerikanske Automative Science Group (ASG).

Nissan LEAF har hele 47 % lavere klimagassutslipp i hele livsløpet enn den beste tradisjonelle bensinbilen, lille Honda Fit, på 22. plass. Automative Science Group har studert 815 personbiler av 2016-modell tilgjengelig på det amerikanske markedet. De har vurdert klimagassutslipp i hele livsløpet fra produksjon til destruksjon. Det betyr at ASG har tatt hensyn til energiforbruk og utslipp i produksjon av bilen og drivstoff fra brønn til hjul, ikke bare oppgitte utslipp fra eksosrøret. For elektrisitet har de tatt utgangspunkt i den amerikanske elektrisitetsmiksen med blant annet 33% gasskraft, 34% kullkraft og 13% fornybar vann-, vind- og solkraft. I modellen er det lagt inn gradvis økt andel for fornybar elektrisitet. I Norge, med tilnærmet 100% fornybar vannkraft, vil elektriske biler være tilsvarende bedre.

BMW i3 mangler

På lista etter Nissan LEAF kommer elbilen Ford Focus Electric som det bare finnes et fåtall av i Norge. Den ladbare hybriden Chevrolet Volt (forrige utgave ble solgt som Opel Ampera i Norge) kommer på tredjeplass foran Toyota Prius (hybrid) og Hyundai Sonata (ladbar hybrid). Elbilen BMW i3 er ikke med i denne vurderingen og den ville trolig kommet langt opp på lista – om ikke på topp. Tesla Model S med 70 kWh-batteri kommer på en respektabel sjetteplass.

Topp 10 (poeng i parentes)