Nok en brann i gammel elbil

bilbrannI dag tok nok en elbil fyr på E18 utenfor Oslo. Elbilen er en gammel modell med en batteritype som ikke er vanlig i nyere elbiler.

Det er tredje gang på kort tid at denne gamle typen av merket Renault Kangoo tar fyr. I høst lanseres denne bilmodellen med ny batteripakke og større sikkerhet.

– Bilmodellen som har tatt fyr er ti-tolv år gammel og batteriene begynner å nærme seg slutten av levetiden. Jeg oppfordrer alle gjenværende eiere av gamle Renault Kangoo til å sjekke bilen på et godkjent verksted, sier leder i Norsk Elbilforening, Snorre Sletvold.

Det kan tenkes at det er batteripakken som har tatt fyr på grunn av varmgang etter en lekkasje. Batteriene er trolig av typen luftavkjølt nikkel-kadmium og disse er ikke i bruk i nye elbiler. Når batteriene begynner å bli gamle, kan det av ulike grunner oppstå en lekkasje. Dette kan føre til varmgang som igjen kan føre til brann. I de fleste elbiler er det sikkerhetsfunksjoner som oppdager batterilekkasjer eller varmgang og varsler om dette.

– Den gamle typen Renault Kangoo ble i sin tid tilbakekalt fra produsenten. De som kjører på veiene i dag er stort sett bruktimportert fra Frankrike. Det hevdes at sikkerhetsfunksjonen som varsler om lekkasje er koblet ut, fordi den feilet i fuktig norsk klima med mye veisalting. Nå har batteriene på disse bilene blitt så gamle, at faren for defekt synes å være stor, sier Snorre Sletvold.

Han oppfordrer nok en gang alle eiere av den aktuelle bilmodellen om å sjekke batteripakken på et godkjent verksted.

Faksimile: budstikka.no

Faksimile: budstikk.no