Nok en elbil under 200.000
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har tidligere brukt uttrykkene «priskrig» og «røverkjøp» på elbil. Etter Citroëns priskutt følger Peugeot opp med ny pris på deres elbil iOn.
I november var det Mitsubishi i-MiEV som var røverkjøpet på elbil. Knappe 230.000 kroner ferdig registrert, levert og med vinterhjul på kjøpet. Da svarte sindige Bernt G. Jessen i Motorgruppen oss at dette ikke burde være noen stor overraskelse: – Helt siden introduksjonen har det ligget en strategi i bunn at større volum vil få prisen ned.
Det er et godt poeng. Men vi tror nok det også hadde en viss sammenheng med at LEAF bare var et par titusenlapper dyrere.
Tilbake i september 2010 skreiv vi litt om dynamikken i elbilmarkedet: «Priskrig» på elbil. På begynnelsen av 2010 var det først Think som måtte justere prisene sine etter ryktene om den første europeiske prisingen av Mitsubishi i-MiEV. Så ble det et nytt prisavslag med Citroëns lansering av C-ZERO og Mitsubishis oppfølging med i-MiEV. Muligens som et resultat av at Nissan ga en europeisk prising på €30.000 for LEAF.
Det som er helt sikkert, de norske pionérene Think og Buddy ble satt kraftig til veggs. Til tross for at de forsøkte å senke prisene ytterligere. Resultatet kjenner vi.
Citroën og Peugeot strever med det langt høyere salget av i-MiEV. Motorgruppen med Bernt G. Jessen i spissen var først med leveranser, offensive i markedsføringen og tok en klar lederposisjon. I 2011 solgte de fem ganger så mange i-MiEV som de franske søstrene klarte å få ut av sine respektive trillinger. Kanskje særlig smertefullt for Peugeot som i det norske markedet har ansett seg som storebror av disse trillingene.
Etter Mitsubishis prisfall i november, fulgte etterhvert Peugeot opp, også med en bedre garanti enn noen av de andre. Fra Citroën ble det stille. Helt til de denne uka satt ned prisen ca 25.000 kr under de andre og ga like god garanti som Peugeot.
Etter å ha vært ledende i offensiv prising – og utfordra mange andre, er det nå Mitsubishi som alle venter på. Vi sjekka prisene i USA. Der koster i-MiEV i rimeligste utgave (men samme batteripakke som i Norge) $29.125. Det er rundt 175.000 kroner – og ingen avgifter iberegna. Vi må huske at i USA er alle biler billigere (og de fleste større). Likevel, det viser at den japanske fabrikken har litt å gå på av marginer. Men det er klart, 20-25% prisreduksjon er noe som svir for de fleste. Da må volumet opp for at kostnaden skal ned. Og det vil vi skal skje!
LEAF koster fra $35.200 i USA, drøye 210.000 kr. Da er LEAFen ca 20% dyrere enn i-MiEV. Det som også var prisforskjellen i Norge før siste fall på trillingene (ihvertfall to av dem). Så billigere iOn og C-ZERO sammenligna med LEAF, får du neppe noe sted i verden.
Forøvrig er i-MiEV kåra til USAs mest energieffektive bil med en rating på 112 MPGe ved blanda kjøring. Til sammenligning har Nissan LEAF 99 MPGe. Sjølsagt er elbilene skyhøyt over de andre. Beste Prius har 50 MPGe. Måtte bare nevne det. Og at de på bilutstillingen i Los Angeles presenterte en i-MiEV med trepaneler og et minisurfebrett på taket. Mitsubishi begynner å bli morsomme.
De som i 2011 kjøpte seg en «trilling» 40-50.000 kroner dyrere enn dagens pris, får sjølsagt et ubehagelig prisfall. Trøsten får være at det er kostnaden ved å være pionér, slik det var i mobiltelefonens tidlige dager. Håper de fleste har økonomi til å takle det. Vi tror også at de fleste blir så glad i elbilen sin at de ikke med det første avhender øyenstenen. Da spiller det mindre rolle med prisfallet på nybil.
Mon tro om vi ikke skal si oss fornøyde nå? Vi vil ikke at elbilene skal bli prisa så lavt at ingen har lyst til å selge dem. Nå tror vi at bunnen er nådd i denne omgang. I alle fall kan du få mye elbil for penga, enten du velger en rimelig trilling eller den dyrere LEAFen. Valget kan du gjøre basert på hvilke behov du har, størrelsen på lommeboka og hva du ønsker deg. Ikke kan du tape så mye heller på framtidig prisnedgang. Det er litt som å binde seg til fastrente når rentenivået er lavt…
Til slutt et lite utdrag av Peugeots pressemelding, som også har et godt poeng når det gjelder garantier. Raust også å tenke på dem som allerede har kjøpt iOn:
I oktober i fjor lanserte Peugeot Norges beste el-bilgaranti. Da fikk iOn 5 år/120.000 km garanti på både batteripakke, drivverk og bilen for øvrig. Dette ble gjort for å understreke tryggheten ved å kjøpe Peugeot elbil. Garantien har tilbakevirkende kraft og gjelder derfor også samtlige som har kjøpt iOn til nå.
Nå gjør Peugeot nok et grep for å gjøre iOn ytterligere konkurransedyktig – lavere pris! De nye prisene er et resultat av Automobiles Peugeot sin reposisjonering av bilen i Europa.
- Peugeot iOn 1: 191.500 kroner
- Peugeot iOn 2: 193.000 kroner
Hvem har sagt at elbiler ikke trekker damer? Jo, hun har plassert rumpa på en løve.