Hopp til innhold

Nok en elbilrekord sto for fall

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele 1.683 elbiler ble registrert i november, som dermed ble årets klart sterkeste elbilmåned så langt. 14 prosent markedsandel!

Utropstegnet er ikke tilfeldig valgt. Det er nesten så vi går tomme for superlativer om salgsutviklingen siden sommeren.

Bak det samlede tallet skjuler det seg 1.434 nye og 249 bruktimporterte elbiler, som altså innebærer en rekordandel blant de i alt 12.079 registrerte personbilene.

Den høye elbilandelen bidrar til at det gjennomsnittlige CO2-utslippet fra de nyregistrerte bilene er nede i 113 g/km, også det rekord.

Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) konstaterer helt korrekt at «elbilene øker kraftig». Målt mot samme måned i fjor er antall nyregistreringer hele 357 prosent høyere, eller 1.120 biler opp.

Model S mest solgte elbil

Tesla Model S og Nissan LEAF har begge hatt en sterk høst. Tesla Model S inntok andreplassen blant personbilene i november med 527 registrerte, bak Volkswagen Golf (666).

LEAF havnet på en femteplass blant personbilene med 512 nyregistreringer, og er nå oppe i 4.267 totalt i år – fulgt av Model S på 1.430. Vi noterer dessuten at nykommeren Volkswagen e-up! fikk en niendeplass på novemberstatistikken med 275 registrerte eksemplarer, og nå er helt oppe i ryggen på Mitsubishi i-MiEv (se detaljer i tabellen).

Elbilsalget så langt i 2013

I løpet av årets elleve måneder – så langt – er det solgt og registrert 6.609 nye elbiler. Det er nesten dobbelt så mange som på samme tid i fjor (2.891). I tillegg kommer 1.905 bruktimporterte som er førstegangsregistrert i Norge (Nissan LEAF representerer 1.469).

Det betyr altså at det ved inngangen til desember var registrert hele 8.514 elbiler i Norge. Dersom det registreres cirka 1.100 i løpet av denne måneden, betyr det at den norske elbilbestanden er doblet i løpet av ett eneste år.  

Da vil det i så fall være rundt 19.000 elbiler i Norge, slik Elbilforeningen forutså tidligere i høst.

Elvarebilene går tregere

Mens de elektriske personbilene fortsetter å gjøre det skarpt, er ikke salget av elvarebiler like heftig.

Antall nyregistreringer i november ble sju, som er kun én opp fra samme måned i fjor. Året under ett er det imidlertid ingen tvil om at utviklingen går i positiv retning: De 165 registrerte er 138 flere enn på samme tid i fjor.

Vi noterer dessuten at nordmenn fortsetter å kjøpe hybridbiler. 849 biler med OFV-klassifiseringen «bensin-diesel/elektrisk hybriddrift» ble registrert i november – opp 7,7 prosent mot samme måned i fjor.

Hittil i år er det registrert 9.275 nye personbiler med hybriddrift. Det er 57 prosent flere enn i samme periode i fjor.