Hopp til innhold

Verdens nordligste ladestasjon

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens nordligste ladestasjonJa, det tør vi påstå: Havøysund (bare smak på stedsnavnet) må være innehaver av verdensrekorden for den nordligst plasserte ladestasjonen for elbiler.

Idag har Finnmark 12 ladepunkt fordelt på 6 ladestasjoner. Halvparten av dem er i Alta, og utbygger er i hovedsak Ishavskraft – garantisten for fornybar energi til alle landets elbilister. Avinor har også satt opp en ladestasjon på Kirkenes lufthavn.

I Finnmark er det flere ladepunkt på gang. Blant annet i Hammerfest som var den første byen i Nord-Europa som fikk elektrisk gatebelysning, og er en av verdens nordligste byer. Nå må vi kunne si at vårt største fylke også er med på elektrifiseringen. Vi håper at dette bidrar til at Finnmark får flere enn de 3 elbilene som er der idag.

Men tilbake til Havøysund i Måsøy kommune, plassert litt nord for Honningsvåg. Hvorfor har de ladestasjon for elbiler? Bjarne Sætrum, adm. direktør i Ishavskraft svarer:

– Dette er for å legge til rette for dem som ønsker å kjøre elbil. Vi har allerede gjort dette flere steder og vil etablere flere ladestasjoner i fylket. Kommunesentra og byer er mest nærliggende siden det fortsatt er bybiler som er tilgjengelige. Slik vil Ishavskraft være i forkant og legge til rette for at manglende infrastruktur ikke skal være en hindring for at Finnmarks befolkning kan velge å kjøre forurensningsfrie elbiler på fornybar kraft.

For å finne ut hvor du kan lade elbilen din i Finnmark – gå til ladestasjoner.no.

Fra venstre på bilde i Havøysund: Bjarne Sætrum, adm. direktør i Ishavskraft og John Aase, ordfører i Måsøy kommune.

Verdens nordligste ladestasjon