Hopp til innhold

Norge forsvares med elbiler

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

ForsvaretDe 10 første elbilene ble sist torsdag tatt i bruk i Forsvaret. Elbilvinneren er….

Vi sakser tekst og bilder fra forsvaret.no hvor de er storfornøyde med å kunne fortelle at elbilene ruller inn i Forsvaret. Målet er at 20 prosent av de administrative kjøretøyene skal byttes ut med elbiler. Visstnok er det rundt 1.000 sivile biler. Men utskiftingen begynner ikke for fullt før om tre år.

 

Ut ifra hva vi leser, virker det som de har en fornuftig holdning til å fase inn elbiler i virksomheten. Dette bør absolutt kunne lykkes. Og være til inspirasjon for andre store statlige enheter.

Forsvaret– Dette er en milepæl for Forsvaret. I dag tar vi for første gang i bruk en mer miljøvennlig bil. Forsvaret sparer miljøet, og det reduserer kostnadene på administrativ kjøring. Jeg ser frem til å høre brukernes tilbakemeldinger. Det sa stabssjef i Forsvarets logistikkorganisasjon, brigader Arild Dregelid, da han på vegne av Forsvaret tok i mot de 10 nye elbilene på Akershus Festning.

Som vi kan se på bildet, det ble Nissan som fikk æren av å bli Forsvarets elbilleverandør. En solid ladning på 10 sølvgråe LEAF, fint dekorert med «Forsvaret verner om våre verdier, også miljøet». Som Forsvaret sjøl sier, dette skal være en rullende kampanje.

Interessant er det å se at Forsvaret finner elbil både økonomisk gunstig, praktisk og morsomt.

– De ti første bilene vil trolig redusere utgiftene til kjøretøy med mer enn 200000 kroner hvert år fordi vi slipper utgiftene til drivstoff, parkering og bompenger, forteller miljøansvarlig i Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) oberstløytnant Geir Otto Myrann.

– Denne bilen vil dekke det behovet vi har for administrativ kjøring. Nå kan vi også kjøre kollektivfelt og komme raskt frem i bytrafikken. Bilen er dessuten både morsom og komfortabel å kjøre, sier Synnestvedt.

ForsvaretForsvaret har vurdert nøye hvordan elbilene skal brukes, og om elbilene oppfyller kravene de har.

– 80 prosent av kjøringen i Forsvaret er småkjøring. Vi vet at det i snitt kjøres 100 kilometer daglig, og det er derfor langt innenfor rekkevidden av det en elbil kan klare. Og med stadig flere ladepunkter skal det ikke by på noen problemer, sier miljøoffiseren.

Sånn umiddelbart slår det oss at de har et par nyttige ladestasjoner som i Kongens gate ved Akershus festning og Kolsås leir. De sørger sikkert også for å få opp flere og egne. Men det vil være litt kult å se dem i bygatene, da.

Innfasing av elbiler i store enheter kan være krevende og av og til vekke litt misnøye blant brukerne. Forsvaret har funnet en smart løsning med å introdusere «superbrukere». Disse blir godt kjent med elbilene og vil helt sikkert bli fantastiske ambassadører for dem (slik alle elbilister er).

I første omgang skal alle deler av Forsvaret få anledning til å bli kjent med elbilene, og de 10 første bilene er derfor ikke tilfeldig plassert ut i Forsvaret.

– Hver bil har fått en superbruker, som skal rapportere tilbake hvordan elbilene fungerer i det daglige, sier Myrann. I forbindelse med overtakelsen fikk superbrukerne kort innføring i bruk av elbil.

Først vil vi få se Forsvarets elbiler på Kjeller, Kolsås, Krigsskolen på Linderud, Husebyleieren, Sessvollmoen, Gardermoen, Rygge, Haakonsvern og naturligvis Forsvarsstaben på Akershus festning.

Forøvrig er ikke dette første gang Forsvaret tar i bruk elbil. I rundt ti år har de kjørt små elbiler (Buddy) i fjellanlegg i Nord-Norge. Rett og slett for å slippe at innelufta ble forgifta.

Ved å ta i bruk elbil kan Forsvaret høste av den teknologiutviklingen militæret har bidratt til. For det er ingen hemmelighet at militære formål er en driver i mange utviklingsprosjekt. De siste tiåra har de militære grenene blitt mer og mer elektrifisert. Økende krav til nødvendigheten av å ha nok strøm tilgjengelig i felten, energilagring i ubåter og fly osv. Klart dette har inspirert batteriutviklere. Hyggelig at dette også kommer til nytte for fredelige formål i Forsvaret.

Gratulerer til Forsvaret som en foregangsorganisasjon i det offentlige!
Og sjølsagt gratulerer til Nissan som vant anbudet på elbil.

Nissan LEAF

Kilde: Forsvaret.no