Hopp til innhold

Norges første ekte elbilist

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Solveig Maria Nedregård (t.h) og Lise SkaugeSolveig Maria Nedregård er den første i Norge som tar førerkort på elbil. Hun har hatt all kjøreopplæring, inkludert langkjøring og glattkjøring med elbil.

Den 30. juli tok Solveig oppkjøring og samme dag fikk hun sin nye Nissan LEAF levert. Nå vil hun på langtur fra Oslo til Ålesund for å besøke sin gamle bestemor.

– Det er viktig å sette seg noen vanskelige mål. Vi får se om det blir i år eller neste år, smiler Solveig.

Kjørelæreren til miljøvernministeren

Kjørelærer Lise Skauge på ABC Trafikkskole i Oslo har tidligere vært kjørelæreren til nåværende miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. Passende nok bruker hun nå elbilen Nissan LEAF i kjøreopplæringen.

– Jeg som tilbringer så mye tid i bil, får en ubeskrivelig ro over meg. En godfølelse og mental ro. Jeg tror motordur og vibrasjoner fra forbrenningsmotorer påvirker stressnivået vårt. I en elbil føler jeg meg rein og ordentlig, smiler Lise.

Samtidig understreker hun at elbilen har veldig gode kjøreegenskaper og er en fullverdig bil som en hvilken som helst annen bil.

– LEAFen min er lett å håndtere og enkel i bevegelse. En utrolig sjelden god bil å kjøre, skryter hun.

Som kjørelærer vet hun hva hun snakker om.

Solveig Maria Nedregård (t.h) og Lise SkaugeKjærlighetsforhold

Lise hørte første gang om elbilen Nissan LEAF av en elev. Hun skjønte ikke med en gang at det var en elbil. Hun, som så mange andre, trodde alle elbiler kun var små bykjøretøy. Hun fikk prøvekjøre elbilen og ble – som hun selv sier det – frelst.

– Jeg trodde kjærligheten til min Toyota RAV skulle vare livet ut, men nå står den parkert mesteparten av tiden. Jeg har blitt veldig, veldig glad i LEAFen, og bruker den så mye som mulig, sier hun.

På grunn av for få ladeplasser i nærområdet, tar Lise med seg elbilen hjem og lader den over natten. Hvis det er mulig, blir den også satt på lading i lunsjpausen. Rekorden er åtte kjøretimer ganger 45 minutter. På det lengste har elbilen holdt i 8-9 timer med bykjøring. På langkjøring på motorvei holder den i rundt 5 timer. Med stadig flere hurtigladere vil dette endre seg.

Skriver historie

– Om ti år sitter vi og ler av dagens utfordringer. Elbil er framtiden og det er utrolig gøy å være en av pionerene på noe så framtidsrettet. Vi skriver historie. Om 10-15 år kjører nesten alle elbil, tror Lise.

Lise valgte elbilen først og fremst på grunn av kjørekomforten og at bilen er utslippsfri. Økonomien i det bryr hun seg mindre om.

– Å kjøpe denne elbilen er det smarteste jeg har gjort. Jeg hadde noen søvnløse netter til å begynne med, men det gikk veldig fort over, sier Lise.

Bestilte egen elbil

Elevene hennes som velger kjøreopplæring for automatgir kan få kjøreopplæring på elbilen.

– Alle elevene som har fått kjøreopplæring på elbilen, har blitt like frelst som meg. Har de først blitt introdusert for elbilen, vil de ikke kjøre noe annet, sier Lise.

Det beste eksempelet er Solveig Maria Nedregård som tilfeldigvis fikk første kjøretime med elbilen. Etter 10 kjøretimer bestilte hun sin egen Nissan LEAF.

– Jeg valgte kjøreopplæring på automatgir for å konsentrere meg om trafikken i stedet for giring og clutching. Jeg kom ikke med grønne hensikter. Ved en tilfeldighet ble det Lise som ble kjørelæreren min, og hun introduserte meg for elbilen, sier hun.

Solveig er høygravid og venter sitt tredje barn. Den 30. juli hadde hun oppkjøring og fikk samme dag levert sin nye Nissan LEAF. I forkant brukte hun og mannen mye tid på nettsidene til Nissan for å beundre den nye bilen de snart skulle få. Prøvekjøring fikk de ikke gjort, fordi ingen hadde førerkort.

– Men vi fikk i hvert fall testet at barnevogna fikk plass i bagasjerommet, smiler hun.

Solveig Maria Nedregård (t.h) og kjørelærer Lise Skauge er begge elbilfrelst.

Solveig Maria Nedregård (t.h) og Lise Skauge