Hopp til innhold

Ny elektrisk flerbruksbil fra Nissan

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nissan starter i disse dager offisielt salget av LEAF i oppgradert versjon. Samtidig rykker lanseringen av en ny elektrisk versjon av flerbruksbilen NV200 stadig nærmere.

Elbileventyret til Nissan er et faktum, og snart ruller LEAF nummer 5.000 ut på norske veier. Ikke rent usannsynlig blir det en oppgradert LEAF med over hundre forbedringer. Det er bare å ta av seg hatten for de resultater Nissan har oppnådd her hjemme i Norge.

 

Elektrisk flerbruksbil

Nissan e-NV200 og nye Nissan LEAFLanseringen av Nissan e-NV200 rykker stadig nærmere, selv om den offisielt ikke er ventet til Norge før i andre kvartal 2014. Modellen er ikke ny, NV200 har i lang tid vært varslet i elektrisk versjon. Den er også solgt inn som kommende taxi og varebil i flere store verdensbyer, blant annet New York.

Norge er åpenbart blitt et viktig marked for Nissan, annerledeslandet som kjøper og bruker elbil. Landet som Nissan i tre hele uker i april valgte som pressearena for nye LEAF. Sist uke var Norge på ny arena da flåtekunder fra en rekke europeiske land tok turen til Vålerbanen i Hedmark. Ikke primært for å teste LEAF, men hovedsakelig for test av e-NV200.

Samme komponenter som LEAF

E-NV200 er kort og godt den elektriske varianten av den kjente NV200. Den elektriske versjonen er bygget med de samme komponentene som LEAF. Det vil si samme motor og samme batteripakke på 24 kWh. Den vil også ha samme ladesystem som ne LEAF med inntil 6,6 kW-ombordlader og selvfølgelig hurtigladevarianten CHAdeMO. Topphastighet er derimot på 120 km/t, mot 135 på LEAF.

Nissan har på varebilversjonen ikke gått på kompromiss med petroleumsvarianten hva last angår. Den elektriske varianten skal få det samme volummessige lasterommet. Det vil si plass til to euro-paller. Altså litt større enn modellene Peugeot Partner og Citroën Berlingo, som denne måneden kommer i elektrisk versjon og hvor det er knyttet spenning til hvordan de reelt vil slå an i markedet. Frem til nå er det Renault Kangoo og Ford Transit som alene har hatt dette markedet.

Den elektriske versjonen av NV200 kommer også som en romslig 5- og 7-seter familiebil. Den vil dermed bli et alternativ for de som synes LEAF er for smått og som mener Tesla Model S av ulike grunner ikke passer dem.

Testkjøring

Vi fikk selvfølgelig testkjøre og sammenligne e-NV200 mot NV200 og forskjellen er merkbar. Først fikk vi kjøre den elektriske versjonen, dernest fossilvarianten. Vi konkluderer med: bedre stabilitet, mindre vibrasjon, mindre støy, lavere drivstoff forbruk eller rett og slett bare mindre styr og mer behag på den elektriske versjonen.

Bilene som ble testet er prototypevarianter, nær produksjonsvarianten. Dersom vi skulle lykkes å gi Nissan noen råd på oppløpssiden, hva skulle så de være? Vi vil tro en valgmulighet på større batteripakke ville ha vært foretrukket i det norske markedet. Videre vil det nok være et ønske om et varmeapparat drevet på bioetanol. For ikke å glemme tillatelse til å ha en lett tilhenger og takstativ.

Fram mot lanseringen av e-NV200 i 2014 kan det bli lagt til rette for at elektrisk varebilsalg slår i gjennom. Det betinger at forholdene raskt blir lagt til rette for en ny gruppe elbilister, tjenesteytende næring, med raskere lading. I årene som kommer må det stimuleres til at mer ladeinfrastruktur blir bygget.

Sjekk nettsiden til nye Nissan e-NV200 for mer informasjon.

Under er en kort video fra testkjøring av e-NV200. Mot slutten av videoen ser vi konseptet på en større varebil TN400, som vi nok neppe ser på norske veier de første årene. Med mindre lokale myndigheter i Bergen og Oslo får rikspolitisk gjennomslag for nullutslippssoner. Noe som jo må være ønskelig og som vil drive fram mer elektrisk varetransport.