Hopp til innhold

Ny film – elbilens revansje

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Revenge of the Electric CarOm 10 dager har filmen «Revenge of the Electric Car» premiere i USA. En høytidsstund for den harde kjernen av elbilfans. Det er også arrangementet EV2011 i Danmark.

 

 

 

USA Think

Elbilister har hatt sine opp og nedturer. I 2006 kom dokumentarfilmen «Who Killed the Electric Car?» som beskrev elbilens utvikling på 1990-tallet, den begrensede kommersialiseringen og til slutt hvordan over 5.000 elbiler bare ble knust av produsentene.I fokus var General Motors kule EV1. Filmen tar for seg den historiske rollen til  bil- og oljeindustrien, amerikanske og californiske myndigheter og hypen av hydrogenbilen som alternativ.

En liten tankevekker nå som vi ser at elbilen omfavnes av alle. Det må nevnes at nordmenn var de eneste som forhindra knusing av elbiler fra en stor produsent. I 2004 klarte entusiastiske norske elbilister, sammen med allierte i USA, å stoppe Fords knusing av Thinkene som i 2002 ble sendt til USA. Noen hundre kom tilbake til Norge igjen. Her er et bilde av de første av dem. Vi kommer sikkert tilbake med mer av denne ganske artige historien.

Filmen «Revenge of the Electric Car» har et optimistisk budskap. Kun 5 år etter nedturen og den første, litt triste filmen, er den elektriske bilen tilbake som «hevner».

Revenge of the Electric CarSamme regissør, Chris Paine, lager filmen sammen med det sterke, amerikanske elbilmiljøet. For si hva du vil om amerikanerne og svære bensinuhyrer, men det er mange der som tenker alternativt og gjør noe med det i praksis. Som å bidra til at det blir lagd en film som tar oss bak kulissene til de store bilprodusentene Nissan og GM, innovatøren Tesla Motors og en uavhengig gruppe som konverter fossibiler til elektrisk. I filmen møter vi sterke personligheter som Nissans Carlos Ghosn og Teslas Elon Musk.

Nå som alle produsenter har kasta seg på elbilbølgen, følger filmen hvem som skal bli først, best og ikke minst evne å vinne hjerte og hjerne til folk over hele verden. For det de tror skal bli bilindustrien og Amerikas framtid. I første film måtte kamerateamet lunke rundt på utsiden av fabrikkene, nå får vi se de første elbilene som ruller av samlebåndet.

I USA har filmen premiere på langfredag. Eh – et noe subtilt valg av dag? Nei, ikke rarere enn at dette er Earth Day over hele verden. Hvis du vil slippe turen over dammen og heller ha filmen raskt til Norge, kan du være med å bidra til dette ved å be om det.

Norden har også sin harde kjerne av elbilister. De møtes årlig for hygge og elbilprat. Nye plasser besøkes og nye og gamle elbiler sammenlignes. Arrangementet er selvfølgelig åpent for nye elbilister. Vi er sikre på at alle blir tatt vel imot. Vennligheten og nysgjerrigheten er stor i den gjengen. Den ellevte happeningen i rekka, EV2011, går av stabelen 2-5.juni (Kr.Himmelfarts helga) på Nord-Jylland i Danmark. Les mer om dette og tidligere arrangement.