Hopp til innhold

Ny kjøpsveiledning for elbiler

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elbilers rekkevidde

Ingen nye elbiler å melde, men etter vinterens erfaringer er det en stor oppdatering av de forventede kjørelengdene. Vi får også vite mer om batterikostnader, sikkerhetsutstyr og mulighet for hurtiglading. All informasjon verifisert av leverandørene.

Bak kjøpsveiledningen står NAF, Forbrukerrådet og Elbilforeningen. Vi er opptatte av å få fram opplysninger som er viktige for at du kan velge rett elbil etter ditt eget behov, samt at du forstår hvilke muligheter og utfordringer det er praktisk og økonomisk ved å være blant de første i den elektriske frontlinja.

Opplysningene i elbilmatrisen er nærmere forklart i «kjøpevettreglene» som vi anbefaler alle å lese, før du gyver løs på oversikten over alle elbilene som pr idag er tilgjengelige i det norske markedet. Og så det er sagt, det er ikke rent få som bruker denne kjøpshjelpen. Vi runder nå 10.000 lesere og omtrent halvparten så mange har lasta ned elbilmatrisen. Tipper det ikke er rent få som også har blitt – eller er i kjømda til å bli – elbilister.

Rekkevidde

I de siste månedene har det vært en frisk diskusjon om elbilenes kjørelengde. Tidligere har Elbilforeningen sutra litt over at ikke alle leverandørene vil gi en beskrivende kjørelengde for norske forhold, men kun støtter seg til en mer generell test. Dette har nå forandra seg. Både fordi importørene har fått mer informasjon fra egne produsenter, særlig hvordan kupéoppvarming påvirker kjørelengden, men også fordi det er gjort egne erfaringer i Norge. Våre uoffisielle rekkeviddetester har også påkalt oppmerksomhet. Interessant er det da å se at seks av bilmodellene har valgt å redusere hva vi kaller «minimums kjørelengde».

Vi tror det er klokt å skru ned forventningene litt. Dagens elbiler har så mange positive sider at du som elbilist er villig til å leve med begrensa rekkevidde. Bare du forstår hva den er. Da er det nødvendig å ha realistiske forventninger. Det mener vi tallene i den nye kjøpsveiledningen gir.

Men alltid vil det være mulig å kjøre kortere! Det er bare å velge maks fart, aggressiv kjørestil, høy kupétemperatur og harde oppoverbakker. Men er du i stand til å bruke hodet og prioritere litt mellom energiforbrukende funksjoner, skal du kunne nå fram basert på hva som oppgis her. Elbilforeningen anser derfor dette som troverdige anslag fra leverandørene, både basert på teoretiske beregninger og egne erfaringer vi har gjort oss med elbilene.

Nedenfor er en grafisk framstilling som viser hva leverandørene mener er å forvente av kjøretøyene deres.

Elbilers rekkevidde

Hurtiglading

For ett år siden var det knapt noe interesse for hurtiglading, mer en drøm. Nå har vi de første tre bilene som enkelt kan hurtiglades med CHAdeMO-løsningen – og flere er på vei. På 20-30 minutter fylles tanken fra 0-80%. Ikke nok med det, i slutten av april åpnes landets første hurtigladestasjoner basert på den nye standarden. I elbiloversikten ser du hvilke biler som kan benytte seg av disse.

Sikkerhet

Vi har etterspurt basisutstyr som kollisjonsputer, blokkeringsfrie bremser og elektronisk stabilitetskontroll. Øvrig informasjon kan leverandørene gi direkte.

Til kjøpsveiledningenDet er stor variasjon i hvor aktive sikkerhetssystem elbilene har. Hver enkelt må foreta vurderingen av viktigheten av dette, særlig basert på hva slags bruksmønster du har. Krav til sikkerhetsnivå kan oppleves forskjellig mellom de rendyrkede, små, elektriske bykjøretøyene og de mer fullverdige bilene som nå ankommer markedet.

Bli elbilist

Da håper vi flest mulig tar seg tid til å lære litt mer om hva som bør være i tankene når du skal velge elbil, og at du har tid til å sette deg inn i den informasjonen som vi anser som viktig. Merk at det på siste arket til elbilmatrisen er en nærmere forklaring om hva innholdet i kolonnene betyr.

Etter å ha lest litt, kan du sikkert få resten av informasjonen hos leverandøren som har modellen du synes virker mest attraktiv for deg. Og ikke minst få kjørt en prøvetur. Da begynner moroa – men NB! – du risikerer å bli hekta etter første opplevelse.

Vi vil så gjerne bli mange, mange flere elbilister. Så sett igang og se om du også kan bli en av oss.