Hopp til innhold

Ny veileder for installatører av ladestasjoner

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny versjon av veilederen «Lading av elektriske biler – planlegging og prosjektering av ladeinstallasjoner» skal gi elektrikere bedre kunnskap elbil.

Veilederen er først og fremst ment for elektrikere, men kan også være nyttig å bla i gjennom for de som planlegger å etablere ladestasjon i eget hjem, i borettslag, i bedrifter eller på offentlige parkeringsplasser.

Veilederen er utarbeidet i et samarbeid mellom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Norsk Elektroteknisk Komite (NEK), Foreningen for El og IT-bedriftene (NELFO) og Elbilforeningen.

Veilederen oppklarer også en del myter om elbil, for eksempel vedrørende brannfare. Ved korrekt installasjon av ladeutstyr er det ikke større risiko for brann i en elbil enn i bensin- og dieselbiler.

Lading av elbil foregår hovedsakelig i eget hjem. Da er det viktig å ha skikkelig ladeutstyr for å redusere risikoen for skade og i verste fall brann. Derfor er det viktig at elektrikerne som står for installasjonen oppdaterer seg på ladeutstyr for elbil.

En ny norm for elektrikere begrenser nyinstallasjon av vanlig stikkontakt (schuko) til 10A om den skal brukes til lading av elbil. Vi anbefaler å installere en hjemmeladestasjon som er en mer robust løsning.