Hopp til innhold

Nytt verb: Å tesle

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

«En venn av meg teslet til Spania i sommer», skrev en kar på sosiale medier.

KOMMENTAR: Verbene tusle og tasle er vel kjent for de fleste, men tesle? Med en bilpark som får stadig flere eksemplarer av elbilen Tesla, ligger forklaringen på det nye verbet i dagen: Å tesle betyr å kjøre lydløst avgårde i en slik. Det nye verbet harmonerer godt med de nevnte og kjente – tusle og tasle beskriver også ganske lydløs forflytning.

blogg 20151116 tesla kart 360Men i bilsammenheng har verbet tesle en videre betydning. Å bile til Spania er ikke det som å tesle til Spania. For med en Tesla kan du fylle gratis drivstoff underveis. Det kan du ikke med en fossilbil.

Når du kjøper en Tesla er det lagt inn et påslag i prisen på bortimot 20.000 kroner som gir deg rett til gratis påfyll av strøm – i hele bilens levetid – på alle de hurtigladestasjoner Tesla har satt opp over hele Europa (se kart).

Når sommerværet uteblir og flyene er fulle, skjønner jeg godt at det blir fristende for Tesla-eiere å tesle til triveligere temperaturer.

Mange «teslere» etterhvert

Tesla-flommen over Norge har også skapt et nytt substantiv. På nettsider der Tesla-eiere møtes, kan vi se at de omtaler hverandre som teslere.

Tesla er en «gamechanger» når det gjelder bilindustri, og det skifte denne elbilen representerer er så sterkt at språket påvirkes. Det er slett ikke første gangen dette skjer. Vi finner mange eksempler på at dominerende merkenavn har glidd inn i språket.

Vi «googler» når vi søker opplysninger på Internett, og siden skjermen og tastaturet er blitt vårt viktigste redskap, er vi ikke lenger så avhengige av «Xerox-kopier». Et «Kodak-øyeblikk» har mistet sin betydning etter at mobilen har endret våre fotovaner totalt og firmaet Kodak bare er en skygge av seg selv.

Men noen merkevarenavn sitter fortsatt spikret i språket, for eksempel Vaseline som har vært med oss siden 1872.

Har du noen elbilrelaterte nyord å dele? Bruk kommentarfeltet!