Hopp til innhold

Økningen i elbilsalget stabiliserer seg

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2014 økte elbilsalget tre ganger så raskt som i år, men totalt sett går elbilens andel av nybilsalget opp. Ladbare hybrider fortsetter den sterke økningen.

Månedsoversikten for nybilsaget fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) viser at nordmenn kjøpte 2.127 elbiler i september. Hittil i 2015 kjøpes det 40 prosent flere elbiler enn i 2014.

Salget av elbiler utgjør nå 17 prosent av nybilsalget, og dette er en klar oppgang fra 12,5 prosent i 2014.

Om utviklingen i elbilsalget fortsetter i nåværende tempo, vil det ved årets slutt være solgt over 26.000 elbiler i Norge i 2015.

Volkswagen beholder forspranget

Dieselskandalen har gitt Volkswagen noen tøffe uker, og vi mener konsernet selv sitter på nøkkelen til å gjenreise tilliten.

Men den tyske bilgiganten kan i hvert fall glede seg over 40 prosent andel av elbilsalget hittil i 2015, mer enn tre ganger så mye som Tesla, som kun utleverte 127 Model S i september.

Salgstallene til Tesla har vært på vei ned siden toppen i mars, mye grunnet fallende kronekurs og dertil sterk økning i salgspris. Den nylige lanseringen av Model X er ventet å øke salgstallene for Tesla i Norge, men dette vil mest sannsynlig ikke gjøre nevneverdig utslag på salgstatistikken før godt ut i 2016.

Sterkt Renault-år

Nissan har hittil i år 14 prosent av elbilsalget, ned fra ca 27 prosent i samme periode i fjor. Kan lanseringen av større 30 kWh batteripakke hjelpe Nissan tilbake til toppen?

Et merke som er i sterk vekst, er Renault, som med sin modell Zoe hadde en andel på 12,5 prosent i september. Med 1.207 solgte elbiler hittil i år er de snart på høyde med BMW.

Skjermbilde 2015 10 08 kl. 13.41.21

Elvarebilene kommer i en rekke forskjellige modeller men for disse har ikke salget tatt seg opp like mye som salget av personbilene. Fra i fjor har økningen vært på beskjedne 70 biler. Men salget er ventet å øke utover høsten.

I juni ble det nemlig kjent at Posten har bestilt 300 elektriske postbiler fra Renault.

Ladbare hybrider

Avgiftslettelsene på ladbare hybrider har gitt et oppsving i salget, og i de ni første månedene i år har salget mer enn tredoblet seg fra samme periode i fjor. I 2015 er det hittil solgt cirka 4.500 ladbare hybrider.

Markedet deles likt mellom Mitsubishi, Volkswagen og Audi.

 Skjermbilde 2015 10 08 kl. 14.13.23

Hvis vi legger til salget av ladbare hybrider til elbilsalget, utgjør den totale elektriske andelen over 21 prosent av nybilsalget. 

 Kan nye modeller og større batteripakker få fart på salget? Vi følger utviklingen.