Hopp til innhold

Oppsummering elbilsensasjonsåret 2012

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi gjør det enkelt og oppsummerer med årets mest leste artikler på elbil.no. For ferskinger blir det lett å se hva som opptar elbilistene mest. Og vi alle andre får en påminnelse om det samme.

Vi tar også med noen av de andre mest leste artiklene. Så er du en førstegangsbesøkende til elbil.no, får du gode tips om hvor du bør starte å lese. Ja, det rene lynkurset i elbilisme. Eller lyn og lyn, her kan det være lesestoff for en hel kveld.

Gikk spådommene for 2012 i oppfyllelse?

Først av alt vil vi gratulere hele Norge med et elbilår langt over forventningene. Ved inngangen av året satte vi i våre spådommer et salgsmål på 2.600 elbiler. Det er herlig å ta sånn feil! For vi har allerede passert 4.000 og havner nok nærmere 4.400.

For ladbare hybrider var vi nok vel optimistiske. 1.000 hadde vi som mål i 2012, og sa at 3-500 måtte være det pessimistiske minsteantallet. Dessverre havner vi innenfor det pessimistiske anslaget. La oss håpe at de ladbare hybridene får litt mer fart på seg fra 2013 og utover. Hånd-i-hånd med videre elbilvekst.

Vi skrev også at det var «Ingen grunn til å tro at vi ikke får minst 70 hurtigladestasjoner på plass når 2012 er over». Der bomma vi litt. Ikke at interessen for å bygge hurtigladere ikke er stor – ja kanskje er den større enn vi hadde håpa på, men etableringen tar lenger tid enn forutsett. I 2012 ser vi ut til å havne på 53 lokasjoner med totalt 58 hurtigladere. Foreløpig har vi registert at 38 hurtigladestasjoner er planlagt satt opp i 2013.

På den politiske fronten påpekte vi at vi ville fortsette å mase om langsiktighet og forutsigbarhet for elbilgodene. Til tross for at ingen politikere ennå har skuffa oss. Vi skrev på begynnelsen av året at «Det (les: skuffelse) vil heller ikke skje i 2012. Derimot kan de kanskje glede oss litt ekstra ved å skape en konsensus om en mer langsiktig elbilplan, helst fram til 2020, f.eks. som en del av klimameldinga….Vi holder en knapp på at politikerne i 2012 vil rydde opp i dette.». Vi kunne knapt ha mer rett i dette, og var nok heller ikke utenfor manesjen da en viktig beslutning ble tatt, noe vi feira sammen med mange elbilister Elbilparade markerte klimaforliket på Stortinget.

Eneste skyen vi så på himmelen, var truslene som følger av et slapt elbilsalg i Europa. Noe vi dessverre har fått rett i. Men det skal ikke forstyrre oss for mye, for vi veit hva vi skal bidra med. La oss ikke se på oss sjøl som ei dråpe i havet. Vi kan heller være det gode og inspirerende eksemplet til etterfølgelse. La oss fortsatt vise veien videre. For det trenger det internasjonale elbilmarkedet.

Før du forsvinner inn i alt det interessante elbilstoffet på elbil.no, vil vi ønske deg 

God jul og et Elektrisk Nyttår!

De aller mest besøkte sidene våre – grunnkurs i elbil

Våre mest besøkte sider er mer tidløse enn nyhetsartiklene. Og disse skal tydeligvis «alle» innom. Derfor forsøker vi etter beste evne å holde dem oppdatert.

Peugeot iOnElbiler idag

Vi gir en kort introduksjon til de elbilene som nå er i salg. Disse kan du gå rett i butikken for å bestille. Mer detaljert spesifikasjon finner du på leverandørenes nettsider som er lenket opp til hver enkelt modell. Salgssteder finner du i forhandleroversikten.

 

HurtigladekartHurtigladekartet

Elbilforeningen samler kontinuerlig inn detaljer om planlagte hurtigladestasjoner. Vi har sydd sammen et kart med eksisterende hurtigladere og med dem som Elbilforeningen har fått bekrefta vil komme.

 

Kjopsveiledning-elbilmatriseIKON20110815Kjøpevettregler for elbil

Kjøpsveiledningen er laget av NAF, Forbrukerrådet og Norsk Elbilforening, basert på data fra leverandørene som er aktive på det norske markedet. I veiledningens elbilmatrise har vi fått alle leverandørene til å oppgi en realistisk rekkevidde for norske forhold.

 

Renault Zoe

Elbiler som kommer?

Litt under de tre første sidene, vaker oversikten over elbiler vi skal forvente vil komme på det norske markedet i løpet av et par år. Ikke alltid greit å ha eksakt info om disse, men vi graver og graver.

 

De heiteste nyhetsartiklene

Elbil.no blir mer og mer brukt av elbilister, potensielle elbilkjøpere, politikere, myndigheter, leverandører osv. Vi tar det som et tegn på stadig økende interesse for elbilisme – det er slett ikke lenger et subkulturelt fenomen. Antall besøkende i 2012 har for lengst passert 100.000, ja det øker med over 50% fra 2011. Hver besøkende er også oftere innom, gjennom året har antall besøk pr dag økt med nærmere 80%. Det er mange som har den sjarmerende egenskapen at de stadig vekk returnerer til elbil.no når de først har oppdaga oss.

Vi trekker ut de mest leste artiklene slik at du får en grei oversikt over året som har gått. Da skaffer du deg en ganske god oppdatering over hva som har rørt seg i elbilistenes hoder i året som har vært. Er det annet du lurer på, anbefaler vi deg å bruke søkefunksjonen vår i øvre høyre hjørne. Putt inn noen ord der om hva du vil finne artikler om, og vips kan du få de presentert.

Årets nyhetsvinner er ingen bombe – gratulerer Tesla!

TeslaTesla viser elbilen Model S i Oslo

12. april 2012 
Vi var så heldige å få være med på åpningen av Teslas showroom og servicesenter i Oslo, samt beskue Tesla Model S og prate med en Teslasjef. Torsdag til lørdag er du hjertelig velkommen.

 

TeslaTesla Model S ut til kunder

22. juni 2012
De siste ukene har vi kunnet følge produksjonen av de første elbilene Model S som skal ut til kunder. Sjekk videoene her. I dag 22.juni starter leveringene.

 

Andre elbiler påkaller også oppmerksomhet

Mitsubishi i-MiEVNy pris på elbilen i-MiEV

20. januar 2012 
Da falt den siste brikken på plass. «Trillingene» har igjen ca lik pris. Alle koster under 200.000 kr før reg. og lev.omkostninger. Det betyr at vi har et knippe elbiler med godt utstyrsnivå og konkurransedyktige priser i sine segment.

 

Mitsubishi i-MiEVElbilen i-MiEV som 2012-modell

8. mars 2012 
Den nye versjonen har kommet til landet. Med en særdeles viktig forbedring. Dessuten er importøren krystallklar på batterigarantien.

 

Nissan LEAFElbil nå med 100% rekkevidde

21. februar 2012 
Det er hva Birger N. Haug påstår LEAF har fått. Nå kan du få gratis leie av en Nissan Qashqai på kjøpet. Et tilbud du kan benytte deg av hvis du skal på en lenger tur enn elbilen passer til.

 

Nissan elbilNy elbil fra Nissan

27. februar 2012 
Nissan har en anvendelig elbil på gang. Vi hadde ikke tenkt å annonsere den med det første, men så kan vi lese at den er «på vei» til Norge.

 

Renault ZoeElbilen Renault ZOE presentert

9. mars 2012 
Kun én ny elbil på årets bilutstilling i Geneve, sies det. Den lenge annonserte småbilen ZOE fra Renault ble vist i produksjonsversjonen. Litt lengre kjørelengde, smarte lademuligheter m.m.

 

Renault ZoeElbilen Renault ZOE for første gang i Norge

18. september 2012 
Om noen dager kan du beskue denne nyvinningen i Oslo sentrum. Elbilen som Renault skal forandre verden med.

 

Lundetesten er populær

Nissan LEAFLundetesten av elbilen Nissan LEAF

21. oktober 2011 
For første gang er en elbil blitt kåret til årets bil i verden. Mon tro om LEAF er i stand til å imponere ekstremelbilisten Øyvind Lunde? Eller er han (og andre gamle elbilister) blitt for sære og sidrumpa?

 

Opel AmperaLunde på tur med Opel Ampera

1. juni 2012 
Ja, det var den det, ja… Som ble kåret til årets bil i Europa i 2012. Lansert som en elbil!? Med bensinmotor som visstnok aldri gikk «tom» for energi / strøm. Eller hva var det egentlig de mente?

 

Ikke bare raske biler, men også raskere lading vekker interesse

EV PowerHva skal hurtiglading av elbil koste?

16. januar 2012 
I forrige uke åpna EV Power sine tre første hurtigladere i Trøndelag. Noen spørsmål har meldt seg på diverse forum. Vi har bedt EV Power om litt mer info.

 

HurtigladestasjonStatus utbygging hurtigladere for elbil

20. juni 2012 
Vi har snakka med alle utbyggerne. Med noen gledelige unntak, så er det september og oktober som vil gi oss det store rushet av nye hurtigladere.

 

HurtigladestasjonHurtiglading og betaling

2. november 2012 
I starten har de fleste hurtigladere for elbil vært gratis. Framover skal betaling mer bli regelen enn unntaket. Vi har undersøkt hva vi kan forvente oss av betalings- og tilgangssystem.

 

Glem ei heller forbrukerstoffet – vi kan elbilisme

MennElbilen LEAF og batterigaranti

20. mars 2012 
Det er ikke bare nordmenn som klør seg i hodet for å forstå hva Nissans batterigaranti egentlig omfatter. Har vi en video fra Nissan som gjør dette mer begripelig?

 

LadepistolLading av elbiler og sikkerhet

24. mai 2012 
En forutsetning for elbilisme er selvfølgelig at elbilen kan lades, og et av de viktigste ladestedene er hjemmet / basen til elbilbrukerne. Da må vi sørge for at lading foregår på en trygg måte.

 

ElbilproduksjonMiljøeffekten av elbil fra vugge til grav

11. oktober 2012 
Forskere fra NTNU har beregnet miljøeffekten av elbil og tilsvarende fossilbil fra vugge til grav. Ifølge deres beregninger må batteriet i elbilen leve lenge for at miljøregnskapet skal gå opp.

 

BuddyVinteren reduserer elbilens rekkevidde

9. november 2012 
Rekkevidden til en elbil går betraktelig ned om vinteren. Vi gir råd om hvordan du kan gjøre ditt beste for å få flest mulig mil også i den kalde årstida.