Hopp til innhold

På tur til elbilpionéren Knut Erik Westergaards hjemby

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

BuddiesIdag er Hadsund en liten, dansk by uten de store elbilambisjonene. Men den skjuler en stolt historie.

Hadsund rommet en gang KEW industrier som laget noen av de beste høytrykksvaskerne i verden. Grunnleggeren av selskapet, Knud Erik Westergaard (derav KEW-navnet), solgte i 1988 høytrykkselskapet for å konsentrere seg om sin neste store lidenskap – nemlig elbiler. Han døpte sin elbil KEWET: Knud Erik Westergaard Elektrisk Transport.

KEWET karavaneI 1991 kom fabrikken igang. Snart var de små elbilene til Westergaard å se på veiene rundt omkring i Hadsund og ellers i Danmark. Litt utpå 90-tallet ble Westergaard lokket til tidligere Øst-Tyskland, med løfter om gull og grønne skoger. Virket nesten for godt til å være sant. Som de fleste vet, er det som oftest det det er. Bokstavelig talt i dette tilfellet.

Westergaards satsing i «Det Det Var» (tidligere DDR) gikk overende. I 1999 kunne norske Kollega Bil AS, som senere omdøpte seg til Elbil Norge AS, ta over stafettpinnen. Dermed ble KEWET norsk.

Nå skal ikke vi skrive hele denne historien. Men hvorom allting var, så skulle KEWET-entusiaster i Danmark i pinsen 2012 arrangere «KEWET træf» ved de gamle fabrikklokalene til KEWET i Hadsund .

Buddy på danskebåtenBuddy Electric på Økern i Oslo lot seg ikke be to ganger. De trommet sammen 2 Buddyer hvorav den ene var den nye Pickupen. Samt at de hadde en Peugeot fossil følgebil som selvsagt brøt sammen under turen. Uten at noen lokalaviser gjorde så stort nummer av det.

Historien sluttet ikke der. For på fergen til Danmark møtte folkene fra Buddy entusiaster fra NRK som var på tur med Buddy og campingvogn! NRK var i ferd med å lage en TV-reportasje om norsk innovasjon, kunne de hemmelighetsfullt fortelle. Vi gleder oss virkelig til å se på NRK til høsten. Dette danker ut gullrekka.

På veien til Hadsund møtte våre elbilvenner et karneval. Her ble deltagerne om mulig enda mer elleville når de fikk syn på Buddyene fra Norge. Buddy Pickup ble mottatt som århundrets bilnyhet, verken mer eller mindre, og det er den jo! Spør du Buddyfolket på Økern.

Knud Erik Westergaard Buddy PickupGründer Knud Erik Westergaard holdt denne pinsen flere innlegg i Hadsund. Han kunne godt tenke seg å begynne på nytt med elbil igjen. Derfor sendte Westergaard en åpen invitasjon til alle med 100 milioner kroner til overs. Her koser han seg sammen med nyvinningen Buddy Pickup, bygd med mange av de idéene han selv la ned i KEWET.

Våre venner i Buddy Electric fikk skapt varme følelser for Buddy i opphavsbyen til el-kjøretøyet. Til stor glede for de danske KEWET-entusiaster. Etter en vellykket samling, kunne de to Buddyer samt følgebil, som endelig var blitt friskmeldt igjen, komme seg trygt tilbake til Norge. Nei, det var ingen utfordring for Buddy med robuste og generøse NiMh-batterier å ta seg en slik svipptur.

Hvorhen de møtte folk, ble Buddy Pickup mottatt som en skikkelig superhelt. «Den må dere bare få på markedet», var budskapet våre elbilvenner på Økern fikk med seg tilbake. Kjenner vi den gjengen av ustoppelige pionérer og entusiaster rett, så ser vi snart flere Buddy Pickup på veiene.
Forørig har de selv flere bilder, nyheter og Danmarksreportasje på Buddy Electric.

Et lite stykke elbilhistorie utstilt på kaia i Hadsund.

Kewet og Buddy