Hopp til innhold

På’an igjen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergenstrubaduren Jan Eggum synger denne sangen, men hadde kjærlighet og ikke elendig luftkvalitet i tankene. I Bergen er det imidlertid mere gjentagelser av det sistnevnte. Allerede trøbler det seg til denne vinteren.

Vi kan i Aftenposten lese at forurensninglokket allerede har lagt seg. Astmatikere og andre med luftveisproblemer lider. Liten grunn til å være optimistisk. Værvarslet tyder på at lufta står stille og forverres de neste 10 dagene. – Vi er nødt å vurdere par og oddetallskjøring. Skal tiltakene virke, må de iverksettes raskt, sier klimasjef i Bergen kommune, Eva Britt Isager.

I en tidligere artikkel har vi kommentert det svake salget av elbiler i Bergen. Det forbauser oss, bergensere er da kjent for å være oppvakte og handlekraftige. For å gjøre det litt lettere, har vi lagd en forhandleroversikt for alle elbiltyper i hele landet. Nå ser vi at det i Bergensområdet er 5 steder å henvende seg, og utvalget er godt: Think, Tesla, Reva, Buddy og Mitsubishi i-MiEV. Kjære bergensere, gå til forhandleroversikten og søk på Bergen. Det er tid for å handle. Og kjære elbilprodusenter og -importører, kan dere ikke gå sammen og lage et kjempestunt for å promotere elbiler i Bergen? Sånn at det kan bli mer levelig for de som har helselidelser?

Bergen kommune sliter også med å få gjennomslag for å etablere flere parkeringsplasser i sentrum. Fylkesmann Lars Sponheim er skeptisk fordi det bidrar til økt trafikk på veiene og mer forurensning.
– Vi kommer til å foreslå å endre parkeringsplassene slik at de blir til parkeringsplasser for elbiler, sier byrådsleder Mæland.
Men fylkesmannen faller ikke for den:
– Det har vi hørt før, men det får vi forholde oss til når det forslaget foreligger. Men dette handler om et trafikkmønster og ikke enkeltbiler. Det betyr også at elbiler hindrer bensinbiler i å komme fram. Dermed kan det påvirke lufta negativt.

LuftkvalitetSelv går vi av og til ut og trekker frisk luft på gata der vi har kontor i Bygdøy Allé, rett ved Solli plass i Oslo sentrum. Ifjor beklaga vi oss over at dette er et av landets mest forurensa punkter. Sannelig er vi der igjen. RIktignok ikke kategori dårlig ennå, men med det kalde været forventer i neste uke en rød prikk på kartet til luftkvalitet.info. Så unødvendig, da. Men bilene står i lang kø i Bygdøy Allé og spyr ut eksos. Så er det heller ikke bensingjerrige småbiler folket på vestkanten kjører. Til tross for at vi alltid får sett en elbil i pausene, er det fortsatt slik at én svale gjør ingen sommer.

Derfor, det er ikke bare Bergenspolitikere som bør klø seg i hodet. Oslo har også en veritabel utfordring hvis de skal være en «miljøby». Men ikke overlat alt til politikerne. Så kjære alle som bor enten i Bergen, Oslo, Trondheim  – eller Ålesund som idag er verstingbyen, gå til forhandleroversikten og finn din elbilbutikk.

Bygdøy Allé