Hopp til innhold

Oljebyen Stavanger setter bom for elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

StavangerVi skulle skrive en feiende flott artikkel om de nye ladestasjonene i Stavanger. Den første av Norges større byer som har fått sine Transnovafinansierte ladepunkt klare. Men så ble geipen lang…

Stavanger kommune tilbyr innbyggerne 62 ladepunkt for elbil. 49 av dem er nylig bygd og finansiert av Transnova. Egentlig helt fantastisk. Stavanger har virkelig kommet på det norske ladekartet, og det var grunn til å se fram til en elbil-boom i Rogalandsbyen. Vi har undra oss over hvorfor det ikke er flere elbiler der. Flatt, mildt og en moderne og kjøpekraftig befolkning.

Men for at elbilen skal ta av lokalt, vi snakker fortsatt om et myndighetsdrevet marked, trengs det visjonære politikere og en handlekraftig administrasjon. Nå må Stavanger ha lagd landets dårligste betingelser for elbilister. Ihvertfall har de sløst bort et fantastisk potensial for elbilvekst. Hvordan?

Parkeringsavgift

Stavanger ParkeringPå 28 av Stavangers ladepunkt, over 40%, må det betales parkeringsavgift. Til tross for at dette er kommunale plasser. Som det heter i parkeringsforskriftens §8: «Elektrisk bil kan, på plass der det er innført avgiftsparkering etter §2, parkeres uten at det betales avgift.» §2 henviser da til kommunens rett til å kreve inn betaling for parkering. Ut av dette kan det tolkes at all parkeringsvirksomhet drevet av kommuner, skal gi elbiler betalingsfritak. Imidlertid påstår enkelte kommuner at p-hus med bom ikke er offentlig, og dermed ikke trenger å følge parkeringsforskriftene vedtatt av Stortinget. Disse plassene er ikke på gategrunn, og elbilens betalingsfritak i henhold til regulering av offentlig parkering skal da ikke gjelde. Dette er en  omstridt tolkning og i en gråsone som bare noen kommuner velger å være i. Antagelig de kommunene som ikke viser en spesiell motivasjon eller interesse for å fremme bruk av elbil for å redusere lokal støy og forurensning.

Tidsbegrensning for lading

På 29 av ladepunktene, igjen over 40%, er det en tidsbegrensning på parkering/lading på 3 timer. Denne gjelder på hverdager 08-20 og lørdager 08-16.

Vi har forståelse for å ha noen plasser med denne tidsbegrensningen, såkalt sirkulasjonsplasser. Men det er svært upraktisk at det ikke tilrettelegges for lenger lading enn 3 timer for elbiler. Som vi alle kan lese på elbilleverandørenes nettsider, en fullading kan ta fra 6-10 timer.

En virkelig versting er ladepunktet på Hundvåg. Der kan andre biler stå parkert så lenge de vil, helt avgiftsfritt, mens elbiler har en 3 timers tidsbegrensning på sin parkering. Vi gjentar for at alle skal få dette med seg: Bensin/dieselbiler kan parkere så lenge de vil – helt uten å betale – men skal du lade elbilen din, får du kun lov til å gjøre det i 3 timer!

7 attraktive ladepunkt

Interessant nok har Stavanger gjort det slik at betalingsplassene ikke har tidsbegrensning, mens de fleste gratisplassene (slik det skal være) har ladestopp etter 3 timer. Da sitter vi igjen med 7 kommunale ladepunkt som er attraktive, det vil si gratis og uten tidsbegrensning slik at batteriene kan fylles med strøm. Og pussig nok, 5 av disse er også i p-hus.

Om ikke dette var sørgelig…

Stavanger ParkeringDa vi la Stavangerdata inn i ladestasjonsdatabasen NOBIL, ble rynkene i pannene våre både dypere og flere. Kan denne informasjonen stemme? Lite annet å gjøre enn å kontakte landets mest aktive elbilforening, den i Rogaland. Da fikk vi det siste slaget i trynet.

Ikke bare er det lagt et håpløst avgifts- og tidsregimé rundt ladestasjonene, de er heller ikke funksjonsdyktige! En av våre speidere kunne fastslå at mange av ladepunktene var okkupert av vanlige biler. Hvorfor? Jo fordi skiltet med «reservert for el-motorvogn» var skjult av plastikk eller tapet over. Visstnok mangler det et kommunalt vedtak for at skiltene kan tas i bruk. Så da står det til pynt lekre designstolper fra den finske produsenten Ensto – foran petroleumsbiler fra petroleumsbyen Stavanger. Til ingen nytte for dem som ønsker at elbiler skal fjerne støy og eksos.

Aldri gi opp

Stakkars Stavanger. Vi i Oslo kan ikke annet enn å føle med dere – og takke snille guder for at vi har mer oppegående politikere og parkeringsetat. Her står det litt om Oslos ladestasjonspolitikk.

Stavanger kommune har kløna det til før. For et drøyt halvår siden ble vi kvitt en byråkratisk og lovstridig innkreving av p-avgift, se artikkelen «Elbilistene i Stavanger vant fram!».

Stavanger ParkeringKlart Stavangers elbilister igjen vil innkassere en ny seier. Det er vi i grunn ikke i tvil om så lenge de gode hensikter og den sunne fornuft er medspillerne. Bare så flaut for petroleumsbyen Stavanger å dumme seg ut gang på gang. Finnes det ingen som vil ta et politisk ansvar? Som f.eks. ordfører Sevland som har forpliktet Stavanger til å være på Europatoppen i klimagassreduksjon og uttalt: «Tiltak må bli gjort og i denne saken skal Stavanger vise lederskap, ikke bare ovenfor sine innbyggere, men også ovenfor resten av landet». Vi i Norstart ser nå på Stavanger. Men vi ser et annet skap enn lederskap.

PS Alle bildene er av ladestasjoner i Stavanger.Til skrekk og advarsel.