Hopp til innhold

Politiet: Svært begeistret for Tesla

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mye tyder på at politiet vil få sterke elektriske innslag blant sine 740 nye biler. UP skal ha lagt sin elsk på P85D-modellen.

Siden offentlige etater skal overholde miljøkrav, er det kanskje ikke overraskende at også politiet har fattet interesse for Tesla. P85D har dessuten firehjulstrekk og 0-100-tid på ned mot tre sekunder, og parkerer det meste av gangsterbiler.

– Firehjulstrekk er standard på alle politibiler. Vi mener det er viktig for sikkerhet, framkommelighet og beredskap. Automatgir frigjør dessuten kapasitet til å bruke annet utstyr, sier en sentral politikilde til elbil.no. Vedkommende avslører at politifolk som har testet bilen er svært begeistret. Av hensyn til den videre saksbehandlingen, ønsker han ikke å stå fram.

Selve anskaffelsen av de totalt 740 nye politibilene er det Politiets fellestjenester (PFT) som tar seg av. Totalkostnadene er stipulert til 900 millioner kroner (ekskl. moms), skriver VG.

– Det er en fordel at elbiler er fritatt for moms ved kjøp. Dermed får vi mer for pengene, ikke minst når det gjelder driftsutgifter, og det er selvsagt av stor betydning for en etat med presset økonomi. Det er dessuten et mål at politiet blir CO2-nøytralt, sier kilden.

Kan få egne superladere

– Rekkevidde, ytelse og utslipp er avgjørende. Dermed er det i dag bare en elbilmodell tilgjengelig på markedet som leverer på disse sentrale områdene. Men alle trenger ikke ha så høy ytelse som P85D. Derfor ser vi også på 85D-utgaven som høyaktuell.

Etaten har selvsagt drøftet hvilken betydning det kan få at elbiler fortsatt har kortere rekkevidde enn eksosbiler. Dette kan bli løst ved at politiet får egne Superchargers (SC) på utvalgte lokasjoner. 

– Når man kan lade 25 mil på en halvtime er det ikke lenger noe problem å kjøre elbil. I byen kan man dessuten cruise rundt i evigheter uten å lade, uttaler kilden. 

Sentrale enheter, som UPs ti distrikter, kan også få Teslas såkalte Destination Chargers. UP-sjef Runar Karlsen sier imidlertid til elbil.no at han overhodet ikke ønsker å uttale seg om denne saken.

I bruk om halvannet år

Fristen for å legge inn anbud er 18. mai. Hvorvidt dette er av interesse for Tesla Motors Norway AS er uklart, siden vi ikke har lykkes å komme i kontakt med verken country manager Pål Simonsen eller kommunikasjonssjef Esben Pedersen.

Etter den innledende runden skal kjøretøyene fra de ulike tilbyderne testes, før Politidirektoratet innstiller på hvilke leverandører som blir valgt. Mange detaljer skal forøvrig på plass i en ny politibil: 

Over 200 forskjellige komponenter tilpasses, alt fra den minste brakett til kommunikasjonsutstyr. Blålysbøylen må eksempelvis ha egen typegodkjenning, siden det er sikkerhetsrelatert utstyr, i likhet med et titalls andre komponenter.  Dette gjelder særlig sambands- og sikkerhetsutstyr.

Når alle formaliteter er på plass, skal bilene utvikles videre før de kan bestilles i PFTs nettbutikk i oktober neste år. Opplegget er til forveksling likt modellkonfiguratorer folk flest finner på nett.

De første nye politibilene vil trolig være i bruk rundt årsskiftet 2016/2017.

PS. Denne saken var årets aprilspøk på elbil.no.