Hopp til innhold

Positive, men ofte uvitende nordmenn

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn flest er positive til elbil, men det er likevel ikke fritt for at elbilister må oppklare en myte eller fem i møte med de mindre bevandrede.

Dette kommer fram i Norsk Elbilforenings ferske spørreundersøkelse, gjennomført i juni. 3.405 medlemmer har avgitt svar i undersøkelsen, og sørget for et omfattende og meget representativt datagrunnlag.

Deltagerne i undersøkelsen ble i den aktuelle kategorien bedt om å vurdere påstanden «de fleste jeg møter er positive til elbil». 

– 20 prosent sier at de er veldig enige i påstanden, mens 53 prosent er enige. At det tilsvarer så mange som tre av fire er vi veldig godt fornøyd med, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening.  

18 prosent sier at de er «verken enig eller uenig», mens andelen uenige eller veldig uenige tilsvarer mindre enn én av ti.

 blogg-20140724-illu positive til elbil 800

Kunnskapsrike ambassadører

Resultatene i en uavhengig spørreundersøkelse, foretatt av Opinion på forsommeren på oppdrag fra Norsk Elbilforening, bekrefter bildet – dog på en litt annerledes måte. I denne undersøkelsen sa 51 prosent seg «helt enig» eller «enig» i påstanden «Fordelene for elbil som avgiftsfritak ved kjøp og gratis bompassering bør forlenges til minst 2020»

Svarene er selvsagt påvirket av at det nå er godt over 30.000 elbiler på norske veier. Brorparten av eierne er svært fornøyde, og mange nøler ikke med å formidle det.

– Vi ser det også i kommentarfeltene under nyhetsartikler i nettavisene. Mange elbilister er svært kunnskapsrike ambassadører, og kommer med gode bidrag i debatten. Det er vi selvsagt svært takknemlige for, og det er et tydelig tegn på at elbilister faktisk er svært fornøyde, sier Bu.

65 prosent har vært myteknusere

Solide kunnskaper er ikke desto mindre viktig når det gjelder å oppklare mytene som verserer om elbil. Neste relaterte påstand var nemlig «jeg må ofte oppklare myter om elbil for folk jeg møter».

Her sier 21 prosent seg «veldig enig», mens 44 prosent svarer «enig». 22 prosent har ingen avklart oppfatning, mens totalt 13 prosent havner i kategoriene «uenig» eller «veldig uenig».

– Det siste kan tolkes som at disse respondentene kjenner folk som kan mye om elbil. Vi er uansett ikke overrasket over at mange må trå til for å ta livet av noen myter. Elbilforeningen gjør også sitt beste for det – hver eneste dag. Både overfor medlemmer, politikere og media, sier Bu.

blogg-20140724-llu oppklare myter 800 

Vi har omtalt noen av de vanligste mytene her:

Kun rikinger kjøper elbil

Elbiler har like høye CO2-utslipp som vanlige biler

Elbiler er ekstrabiler, gjerne den tredje, i familiene

Om undersøkelsen «Elbilisten 2014»

Les også

Kan tenke seg å betale for offentlig lading (2014)

To elbilgoder er helt avgjørende (2014)

Derfor velger nordmenn elbil (2014)

En gang elbilist, alltid elbilist (2014)

Sjekk resultatene fra tidligere års spørreundersøkelser her:

Elbilister er ikke som andre bilister (2013)

Så mye er vi villige til å betale for hurtiglading (2013)

Elbil erstatter fossilbiler (2012)