Powerpark fortsatt i innkjøringsfase
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hurtigladestasjonen PowerPark ble åpnet med brask og bram av Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen for en snau måned siden. Fortsatt er testsenteret for hurtiglading i en innkjøringsfase.
Derfor finner du foreløpig heller ikke hurtigladestasjonen på vårt hurtigladekart.
- Sjekk åpningen og visjonene for PowerPark her.
Ladestasjonen PowerPark på Sjølyst i Oslo er åpen døgnet rundt, men det kan være lurt å møte opp i åpningstiden første gang for å få en innføring. Heyerdahl Braathen er stort sett selv til stede på testsenteret på hverdager mellom 10-15 for å prate med elbilister og høste erfaringer fra brukerne.
– Det er et eventyr å være her. Det er utrolig morsomt å snakke med alle elbilistene som er innom hver dag, sier hun.
Brukervennlige løsninger
Prosjektet har et spesielt fokus på å lage brukervennlige løsninger og her har alle testpersoner en unik mulighet til å komme med innspill til hvordan framtidens hurtigladere skal fungere.
Det er mye som kjent mye som kan gå galt i møtet mellom mennesket og ny teknologi.
– Den største frustrasjonen akkurat nå er at uregistrerte brukere kobler seg på hurtigladeren og bruker nødknappen for å løse ut kontakten igjen. Da stenges hele testsenteret og vi må fysisk dra dit for å starte opp igjen, forteller Hedda Heyerdahl Braathen.
Dagens ladetilbud
I dag er det i drift to hurtigladere (opptil 43 kW AC og 50 kW DC ladeeffekt) med til sammen to uttak for CHAdeMO som passer til blant annet Nissan LEAF og to uttak med den nye elbilkontakten hvor kommende Renault ZOE kan hurtiglade. De to hurtigladerne er koblet sammen slik at den første som kobler seg til får full ladeeeffekt og de etterfølgende får resterende tilgjengelige effekt. Det er bare i starten bilen lades på full effekt. Da blir det mer kapasitet tilgjengelig for etterfølgende elbiler.
Ved siden av hurtigladerne står en ladestolpe med dobbelt uttak for semihurtiglading (opptil 22 kW) med den nye elbilkontakten (Type 2). Disse er mest aktuelle for Tesla Models S.
Det siste ladeuttaket er for normallading (opptil 3,7 kW) med den nye elbilkontakten. Denne kan blant annet brukes i nødstilfeller hvis hurtigladeren ikke fungerer. Dette bør være standard på alle hurtigladestasjoner.
Neste steg
Neste steg er å utvide ladestasjonen med dobbelt uttak for Combo slik at også de med BMW i3, Volkswagen e-up! og kommende e-Golf kan hurtiglade på testsenteret.. Her skal ladeeffekten deles dynamisk etter hvor mange som er koblet på og ikke etter først til mølla-prinsippet som de andre laderne.
De nærmeste dagene venter Heyerdahl Braathen på at hurtigladeren med uttak for Combo skal verifiseres av BMW. Da kan de endelig sette opp igjen hurtigladeren for de europeiske elbilene.
Når alt står ferdig skal det være seks ladeplasser som støtter raskere lading av alle typer elbiler.
– Når alt er på plass vil vi arrangere ulike events og satser på yrende liv på ladestasjonen hele dagen.
Betalingsløsninger
For å kunne lade må du først registrere deg på PowerPark sin nettside og forhåndsbetale for tilgang. Startprisen er 300 kroner som inkluderer 10 ladinger på opptil en time. Man starter og stopper lading med sms eller PowerPark ladekort. Tilgangen er tilgjengelig i testperioden på et halvt år og det kan være aktuelt å teste ut flere prissystemer i testperioden.
Senere vil testsenteret prøve ut en sms-løsning med varsler når ladetiden er i ferd med å gå ut og automatisk bøtlegging hvis du okkuperer ladepunktet over tiden. Dette systemet mener Heyerdahl Braathen vil bli mottatt med åpne armer av elbilistene. Mange står i kø og venter på ladetilgang og da er det irriterende med de som bruker ladeplassen til parkering uten å lade.
- Sjekk flere detaljer på PowerPark