Hopp til innhold

Klønete propaganda

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk PetroleumsinstituttGårsdagens utspill fra Norsk Petroleumsinstitutt er en studie verdt i dårlig kommunikasjon og dårlig skjult agenda. Alt bak et ferniss av «miljøsnillhet».

På foreningens årskonferanse ble det lagt fram en rapport utført av Norstat (OBS! ikke Norstart) for Petroleumsinstituttet. Dessverre har vi ikke fått hånd om undersøkelsen, så vi veit ikke akkurat hvordan spørsmålsstillingene har vært. Men vi har en mistanke om at elbil som alternativ ble framlagt på en lite positiv måte. Antagelig var påstanden om at «elbilen spiser barna dine» det eneste som manglet. Derfor kan Petroleumsinstituttet hevde at kun 3% planlegger å kjøpe elbil som sin neste bil.

I alle fall, det interessante fra VGs oppslag er at Petroleuminstituttet ønsker en «ny bio-hype». De hevder at elbilen ikke er et reelt alternativ for folk flest og nå hypes på bekostningen av bioenergi. Generalsekretær Nøstvik slår om seg:

– Før var biodrivstoff en hype – nå er elbil en hype. Til og med miljøvernminister Erik Solheim har nå sagt at han har mest tro på elbiler.

På spørsmål om hvorfor hun ikke har tro på elbiler:

– Elbiler er et av bidragene til et bedre miljø, men har en liten, total miljøeffekt

Petroleumsinstituttet kan fra samme undersøkelse glede oss med at 7 av 10 er positive til å fylle biodrivstoff bare det ikke koster mer. På spørsmål om det er noe som hindrer innføring av høyere andel biodrivstoff nå, er svaret:
– Ja, det lønner seg ikke økonomisk.

Så akkurat som vi elbilforkjempere er flinke til å skrike etter økonomiske insentiver for å kompensere ulemper, gjør petroleumsbransjen det samme.

Det er vel ganske åpenbart hvorfor Petroleumsinstittutet nå velger å framstå som bioforkjempere. Strøm kan produseres fra mange energikilder og gjøre oss uavhengig av olja. Petroleumsinstituttets hovedscenario for biodrivstoff er å blande det inn i den fossile olja. La oss si 5% eller 10%. Og den tradisjonelle oljebransjen vil fortsatt gå så det griner.

Kan det ikke være mulig å gjøre denne propagandakampanjen litt mer sofistikert? Det er det eneste vi ber om. For propaganda er ikke så galt, det driver vi også med sjøl.

Hvorfor hogge løs på elbilen? Norstart mener at vi i åra framover må leite etter mange forskjellige løsninger for å redusere forurensningen fra transportsektoren. Om vi konsentrerer oss om å fremme hva vi finner mest miljøoptimalt – dvs reduksjon på flest mulig utslippsparametere kombinert med energieffektivitet, betyr det ikke at vi må rakke ned på andre muligheter.

Vi er virkelig overrasket over hvor alvorlig gjengen bak Norsk Petroleumsinstitutt tar trusselen fra elektrifiseringen av veitransporten. Vi blir nesten optimistiske av dette! Også lettere stimulert av motorjournalistenes enorme begeistring for elbil.

PS På hjemmesiden til Norsk Petroleumsinstitutt kan vi lese at «foreningen representerer selskap som produserer og selger oljeprodukter, gass, strøm og bioenergi i Norge. Vår hovedoppgave er å ivareta og fremme selskapenes felles interesser i det norske energi- og bensinstasjonsmarkedet«.

PPS Nedenfor er bilde av den kritiserte miljøvernministeren som hyper en elbil. Noe han har gjort gjentatte ganger. Fy!
Du kan selv få høre Solheim gleder seg over de store bilprodusentenes satsing på elbiler.

Erik Solheim i-MiEV