Hopp til innhold

Rapport fra elbilens verdenskongress

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

EVS26I forrige uke gikk EVS26 av stabelen i Los Angeles. Et arrangement som samler elbilbransjen, entusiaster, ingeniører, professorer, politikere m.m fra hele verden. En oppsummering her.

 

Kall det nerdeforsamlingen eller hard-core fans, ihvertfall er EVS et samlingspunkt for kjernen av langtids elbilentusiaster, pluss at det heldigvis hvert år kommer mange nye til. Arrangementet sirkulerer mellom Amerika, Asia og Europa. Arrangeres i regi av WEVA (verdens elbilforening) hvor AVERE (den europeiske elbilforeningen) deltar og hvor Norsk Elbilforening har vært medlem i mange år.

EVS26 består av tre hovedaktiviteter: konferanse, utstilling og prøvekjøring. Den første delen er svært akademisk anlagt, den andre kommersiell og den siste bare morsom. I år hadde de lagd en OK testrute i LA Downtown, hadde stor variasjon i kjøretøy og viste dessuten fram ladeutstyr.

Vi gjengir først noen overfladiske inntrykk og kommer tilbake med egne artikler om de mest spennende sakene.

EVS26

Pågangsmotet er på topp

Det er ingen som henger med hodet selv om elbilsalget ikke eksploderer, bare er økende. Snarere tvertimot, tilslutningen til at elbil er løsningen, er svært stødig. Elbil, og da snakker vi batterielbil – eller All Electric Vehicle, anses både som dagens løsning og den langsiktige for store deler av transporten.

Dette omfatter også elbiler med brenselsceller og hydrogen som energilager. Men det virka som ingen forventa at dette skulle bli en slager før nærmere 2020. Derfor var det lite oppmerksomhet om hydrogen, og nesten kun prat om det som idag er tilgjengelig i markedet. Forsåvidt en forskjell fra tidligere hvor slike arrangementer i større grad har måttet leve på drømmen om det som skal komme. Nå må vi bare finne ut hvordan elbilen kan vinne i markedet. Dessverre var det ingen som hadde et klart svar på det. Bortsett fra at batteriene må bli bedre og billigere. Men det visste vi jo. 

 Norway

EVS26Stas var det da begivenheten ble åpna. I første tale som naturlig nok handla mye om California og USA, var det bare et annet land som ble nevnt: Norway – and why Norway?.

Historien om vår lokale elbilsuksess, ihvertfall en suksess sammenligna med resten av verden, fikk en velfortjent omtale. Både insentivene og den omfattende ladeinfrastrukturen ble trukket fram som begrunnelse, inspirasjon og håp for andre land. Vi tilhører foreløpig Formel-1 klassen i elbilsalg.

California og USA

Ja, håp har de nok av. Sånn sett fra Norge kan vi bekymre oss over en treig salgsutvikling i USA og Europa. Men det må jeg si, etter å se hvordan det forsatt gnistrer av entusiastene, politikerne og industrilederne (enten det er bil eller infrastruktur), steg min optimisme. Det investeres store ressurser i elbil, myndighetskrav er bestemte og ikke minst vil alle bort fra den ubehagelige oljeavhengigheten, at – ja – det er ingen vei tilbake!

EVS26California har 10% av USA bilmarked og skal ha minst 450.000 ladbare biler i 2020. I Southern California skal det være 10 millioner biler, så målet bør da være oppnåelig. Driverne for endringen er smogproblemet, ønske om oljeuavhengighet og drøm om å bygge en «cleantech» industri. Et uttrykt ønske er å styrke amerikansk økonomi og bedre balansen i utenlandshandelen. Omtrent sånn ble det uttrykt av Los Angeles’ ordfører om hva industrien og USA trenger: «Not gassing up, but plug in».

Som et eksempel kan nevnes Obama-administrasjonens siste utspill. Det var en representant for Department of Energy som gikk gjennom dette. Det er foreslått å heve kjøpssubsidiet fra $7.500 til $10.000, samt at det skal være en umiddelbar rabatt på kjøpstidspunktet, ikke bare over skatteseddelen året etter. Dessuten har tilskuddet vært begrensa til maks 200.000(!) biler fra en produsent. Dette tas nå bort, og istedenfor skal det uttrykkes at støtten skal vare ut dette tiåret. Bra. 2020 er et tall vi også er opptatt av i Norge.

Dessuten utarbeides det et nytt merke for ikke å bare angi mpg (miles per gallon), men også hva dette for energigjerrige biler representerer i drivstoffsbesparelse over fem år. Noe de regner med vil trigge amerikanerne som blir nærmere hysteriske over en bensinpris på halvparten av norsk nivå.

Så om Obama & Co kan ha bomma en del på næringsstøtte til selskaper som ikke akkurat lykkes, virker de markedsretta tiltakene å ha solid støtte og forventes derfor å passere kongressen.

EVS26Kina

 Kineserne var ikke mindre sikre i sin sak. Jo, det har utvikla seg treigere enn ønska, visstnok vært noen «issues» med infrastruktur. Imidlertid er forskning, utvikling og industriutvikling på høygir, og resultatene skal komme. Garantert i større format enn hva vi er vant til her hjemme.

Det krydde av kinesere på konferanse og utstilling. Mange la fram vitenskaplige avhandlinger. Dessuten er det ingen gjester på utstillingen som er ivrigere med kameraene sine. Den minste produktdetalj fotograferes. Det lover godt. Da veit de hva de skal produsere.

Lite spennende bilnyheter

EVS er ikke den største begivenheten for dette. Da er verdens bilutstillinger bedre for å få maksimal oppmerksomhet i media.

Imidlertid ble RAV4 EV offisielt lansert av Toyota. Men dette er en litt trist historie – særlig for oss nordmenn som ikke får kjøpe den. Vi fikk også sett nærmere og prøvekjørt amerikanske Coda, også en litt underlig elbilsak. Verdt å nevne er dessuten satsingen til selskapet VIA Motors som bygger om nyttekjøretøy. En utfordring kostnadsmessig, men med nær tilknytning til General Motors og tidligere sjef Bob Lutz i styret, er de ikke sjanseløse.

Tesla Model SOgså mye annet småsnadder å se, noe som denne artikkelen krydres med. Dessverre var ikke de sprekeste bilene tilgjengelig for prøvekjøring…

Til tross for at vi var i California, Tesla var ikke på utstillingen eller testkjøringen. Men luringene, og det må jeg si er litt sjarmerende og gründeraktig, stilte seg heller opp med en beta Model S rett ved siden av området for prøvekjøring. Hvem fikk mest oppmerksomhet?

Infrastruktur er big business

I sponsorklubben og på utstillingen var det stor deltagelse av infrastrukturaktører, sånn som energiselskap og utstyrsprodusenter. For innenfor ladeinfrastrukturen arbeides det beinhardt for å posisjonere seg, både med ladeutstyr, nettverk og forretningsmodeller for å få elbilister til å betale for strømmen.

EVS26 BlinkI USA er alt større enn noe annet sted. Sannelig er det også noen som lager strømpumper i dimensjoner vi ikke er vant til.

Slutt på plug-in?

Nyheter og nyskaping flytter seg fra år til år. Før har det vært biler, det har vært batterier, mer effektive og lettere motorer, raskere ladere osv. Nå var det en teknisk nyhet som dominerte.

Wireless charging kommer i full fart. Kabelfri, pluggfri, ledningsløs eller hva vi skal kalle den i Norge. «Plug-in» kan i alle fall delvis bli et utdatert begrep. Kommer en egen artikkel om dette.

Overlagt drapsforsøk på CHAdeMO

Joda, kabelfri lading er på gang, men ekstra stor oppmerksomhet fikk tysk og amerikansk bilindustris erklæring om framtidig plugg- og ladestandard. Et velregissert opplegg fikk lanseringen av den kommende standarden Combined Charging (felles plugg for AC- og DC-lading) til samtidig å framstå som begravelsen av CHAdeMO.

Det var spede forsøk på å dekke over hensikten med å etablere en standard som ikke er kompatibel med CHAdeMO. Løsningen for hurtigladerne vi nå setter opp i Norge, og som LEAF, i-MiEV, iOn og C-ZERO har stor glede av. Noen virkelige kraftkarer i bilindustrien har satt opp farten i standardiseringsarbeidet for dermed å dempe entusiasmen for å rulle ut flere CHAdeMO-ladere. Kommer tilbake til dette i en egen artikkel.

Den akademiske avdelingen

EVS26 BlinkHer var det mulighet til å finne kunnskap om nær sagt alle tema som berører elbil. Et eldorado for nerder. Jeg fulgte mest det som touchet markedsintroduksjon. Et tema som bør være i tiden, kan vi trygt si. Så langt preges erfaringsdeling med elbil av en rekke testprosjekter over hele verden. Disse rapporterer stort sett som forventa, det vil si hva vi har erfart i Norge. De som først prøver elbil over en tid, er fornøyde med opplevelsen.

Siden vi var et par nordmenn som også presenterte norske erfaringer, hvor det klart ble uttrykt – dette er ikke test men realitet, kan vi trygt si at det åpna for mange spørsmål fra deltakerne. Litt som å være på elbilforum.no.

Fra ord til handling

Slagordet for EVS26 er: Great Minds THINK ELECTRIC. Det var mange som mente at det nå er nok tenking, men for lite handling. Vi kan forvente at neste års arrangør, Barcelona i november 2013, kommer til å spisse budskapet og innholdet av begivenheten mer mot å få elbilene ut i markedet. For da vil det ihvertfall ikke være mangel på dem.

Nå skal det sies at det ikke ligger for amerikanerne bare å tenke, så de har starta flere aktiviteter for å få fart på innfasingen. På amerikansk kaller de det: Go electric. Noe vi kan like.

Vi kommer da tilbake med flere temaartikler fra EVS26.

EVS26